Zweden zet 106-jarige asielzoekster het land uit

Zweden gaat een 106-jarige Afghaanse asielzoekster het land uitzetten. Volgens de Zweedse immigratiedienst is de situatie in haar thuisstad veilig genoeg.

Twee jaar geleden vertrok Bibikhal Uzbek met haar zoon en kleinzonen uit het Afghaanse Kunduz. Via Iran en Turkije hoopten ze in Europa een veilige haven te vinden.

Enkele weken geleden kreeg Uzbek van het Zweedse immigratiebureau te horen dat haar asielaanvraag afgewezen was en dat ze terug moest keren naar haar thuisland. Volgens de immigratiedienst is Kunduz inmiddels veilig genoeg voor de familie.

Toen Uzbek het nieuws vernam, kreeg de vrouw een beroerte. Sindsdien is ze gekluisterd aan haar bed en kan ze niet meer zien, praten of wandelen.

De familie denkt dat de vrouw de terugreis niet zal overleven en heeft de Zweedse overheid gevraagd of de vrouw de laatste jaren van haar leven in het Scandinavische land mag doorbrengen.

Mohammad, de kleinzoon van Uzbek, begrijpt de beslissing niet. ‘Waarom zet je een 106-jarige vrouw het land uit. Ze is blind, kan niet praten. Ze is ziek. In Afghanistan woedt nog altijd een oorlog en zijn er problemen met de taliban en Islamitische Staat. Ik begrijp niet waarom ze ons willen terugsturen.’