PVDA schaart zich achter spoorstaking
Foto: Photo News

PVDA-Kamerlid Raoul Hedebouw steunt de stakingsaanzegging van de socialistische spoorbond ACOD voor 10 oktober volmondig. Dat heeft hij maandagochtend verklaard tijdens een interview op Bel RTL. De voorstellen van afgelopen zomer voor een mogelijke privatisering van het spoor noemde hij 'schandalig'.

ACOD Spoor kondigde eind vorige maand aan dat het een staking plant op 10 oktober, in het kader van een algemene ‘reactiedag’ in de hele openbare sector tegen het regeringsbeleid. De socialistische spoorbond kan zich niet vinden in het voorstel van de regering voor een minimale dienstverlening bij de NMBS, en ook de ballonnetjes die verschillende regeringsleden oplieten voor een liberalisering van het spoorwegnet, veroorzaakten heel wat wrevel onder de militanten.

De extreemlinkse PVDA schaart zich, bij monde van Kamerlid en woordvoerder Raoul Hedebouw, helemaal achter de staking. 'We hebben deze zomer inderdaad de plannen van de meerderheidspartijen N-VA en Open Vld gehoord om het spoor te privatiseren. Wij zijn daar tegen. Het is schandalig', zei hij maandagochtend op de Franstalige radiozender Bel RTL.

Hedebouw verwees daarbij naar het Britse private spoornet. Dat 'werkt niet, en is het duurste en meest onregelmatige van heel Europa', meent hij.

De PVDA’er besloot met een sneer naar de regering van premier Charles Michel. 'De regering moet stoppen met anti-sociale maatregelen te nemen. België wordt een ‘flexiland’', verwees hij naar het toenemend aantal flexijobs.

De stakingsaanzegging bij ACOD Spoor loopt van maandagavond 9 oktober om 22 uur en wordt 24 uur later opgeheven. Ook de socialistische vakbond bij bpost kondigde voor die dag al een stakingsaanzegging aan.