Nederland heeft ondanks zege nog veel werk voor de boeg, Frankrijk verslikt zich thuis in nietig Luxemburg
Foto: Photo News

Nederland heeft de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bulgarije die het absoluut moest winnen zondag ook gewonnen. Oranje haalde het in de eigen Amsterdam ArenA met 3-1. Maar omdat Zweden met 0-4 ging zegevieren in Wit-Rusland, is het WK voetbal in Rusland verder weg dan ooit voor onze noorderburen. In de derde en laatste groepswedstrijd zorgde Luxemburg voor een verrassing van formaat door Frankrijk in eigen huis op 0-0 te houden.

Na de 4-0-pandoering in Frankrijk van afgelopen donderdag had Nederland geen keuze meer: het moest zondag absoluut thuis winnen tegen Bulgarije om zijn WK-kwalificatiekansen gaaf te houden. En liefst nog met zo veel mogelijk doelpunten verschil.

De partij begon perfect voor onze noorderburen. Na amper zeven minuten werkte Davy Pröpper een schitterende collectieve aanval netjes af: 1-0 en de Amsterdam ArenA haalde opgelucht adem. Maar de Nederlanders konden geen vervolg breien aan hun goeie start en haalden opgelucht adem toen Georgi Kostadinov de paal trof.

Ook in de tweede helft domineerde Oranje, maar speelde het te stroef om de Bulgaren echt in verlegenheid te brengen. Tot Arjen Robben - al zo vaak de redder des vaderlands - na 66 minuten er met een flits 2-0 van maakte. Boeken toe, zag je Dick Advocaat denken. Maar amper twee minuten later slikte de kwetsbare Nederlandse defensie opnieuw een doelpunt op een stilstaande fase. Een vrije trap van Ivanov werd door Kostadinov met het hoofd in doel verlengd: 2-1. Nederland bibberde naar het laatste fluitsignaal, maar trok de zege toch over de meet. Met dank aan de 3-1 met het hoofd van Pröpper. Het slechte nieuws kwam echter uit Borisov, waar Zweden met 0-4 ging winnen in Wit-Rusland.

Nederland springt dankzij de overwinning over Bulgarije naar de derde plaats. Maar het telt nog steeds drie punten achterstand op de tweede plaats van Zweden. Nederland heeft nog twee speeldagen om die kloof te dichten en zo een ticket naar de WK-barrages af te dwingen. Op de voorlaatste speeldag ontvangt Zweden echter voetbaldwerg Luxemburg en moet Nederland naar Wit-Rusland. En dus zal het allicht op de laatste speeldag moeten gebeuren wanneer Nederland in eigen huis Zweden ontvangt. Oranje zal niet alleen moeten winnen van de Scandinaviërs, het moet dan ook nog veel goals scoren. Bij een gelijke stand is immer het doelpuntensaldo doorslaggevend. Nederland heeft momenteel een doelpuntensaldo van +5, Zweden een doelpuntensaldo van +11.

In het laatste duel van groep A leek het duel tussen Frankrijk en het kleine Luxemburg gesneden koek, maar dat was zonder het harde werk van onze kleine oosterburen gerekend. De Fransen verslikten zich in het verdedigende werk van Luxemburg, met een glansrol voor de 37-jarige doelman Jonathan Joubert, die enkele prachtige saves uit zijn handschoenen schudde. Ter illustratie: Frankrijk loste in de eerste helft maar liefst 21 schoten, hun hoogste aantal sinds de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Faeroëreilanden in 2009. De uiteindelijke eindstand was 0-0. Laurent Jans (Waasland-Beveren) speelde de volledige wedstrijd bij Luxemburg.

 

 

Ook in groep B werd vanavond gevoetbald, en daar viel al meteen een belangrijke beslissing. Zowel Zwitserland als Portugal verzekerde zich immers van barrages. Beide teams strijden wel nog om groepswinst en een rechtstreeks ticket. Zwitserland heeft momenteel de beste papieren: dankzij een makkelijke 0-3 op het veld van Letland werd de maximumscore (24 op 24) behouden. Dankzij doelpunten van achtereenvolgens Seferovic, Dzemaili en Rodriguez (strafschop). Dzemaili miste in de eerste helft bij een 0-1 tussenstand een strafschop, maar maakte die fout dus later goed.

Europees kampioen Portugal moest op het veld van Hongarije absoluut winnen als het zicht wilde houden op rechtstreekse kwalificatie voor het EK. Dat bleek makkelijker gezegd dan gedaan, want de Portugezen beten lang hun tanden stuk op Hongarije. Zelfs na een rechtstreekse rode kaart voor Tamas Priskin kon Portugal niet meteen profiteren. André Silva scoorde vroeg in de tweede helft dan toch de enige goal van de wedstrijd: 0-1. Hongarije, dat op het EK vorig jaar nog imponeerde en door de Rode Duivels werd verslagen in de zestiende finales, is zo definitief uitgeschakeld voor het WK. Portugal en Zwitserland spelen op de laatste speeldag tegen elkaar. In de laatste wedstrijd van groep B won de Faeröer een dwergstatenduel tegen Andorra met 1-0 na een goal in de 32ste minuut van Gilli Rolantsson.

Bekijk hier alle WK-kwalificatie-uitslagen en standen.