Waarom 'neen' zelfs op een pornoachtig zuipfestijn 'neen' blijft, de N-VA meer en meer Franstalige vrienden krijgt en de Italianen nu de smokkelaars betalen
Hoe bewaak je je grenzen op een gepornificeerd zuipfestijn waarop 15.000 mensen zich op hun marginaalst voordoen en met veel ironie ‘alle remmen los’ vieren?
De onderwijsdiscussies spoelden deze week als golven over de opiniepagina’s recht naar de frontpagina. Het zijn fundamentele debatten. Ze gaan over wie mag bepalen wat scholen en leraren in de klas onderwijzen. Maar we schreven ook over talloze andere prangende kwesties.

 

1. Hoe bewaak je je grenzen op een gepornificeerd zuipfestijn waarop 15.000 mensen zich op hun marginaalst voordoen en met veel ironie ‘alle remmen los’ vieren? Meisjes werden op Kamping Kitsch in Kortrijk bepoteld en beschimpt. Zij die er nadien een punt van maakten dat ze dat helemaal niet wilden, oogstten op sociale media vooral verwarring.  Muziek- en festivalreporter Nick De Leu zoekt verheldering.

 

2. Over grenzen van een heel andere soort: de migratiestromen richting Italië drogen op. Dat is spectaculair nieuws. Het gonst van de geruchten dat de Italianen dat niet alleen met koosjere middelen voor elkaar krijgen. Buitenlandredacteur Kasper Goethals dook in de kwestie en spit details boven over de sinistere deal met de smokkelclans. Officieel zijn ze Europa’s grootste migratievijand, officieus betaalt Italië hen als grenswachter. Dit is het belangrijkste Europese verhaal van de zomer.

 

3. Dat de PS toch in de regeringen van het Brusselse en Waalse gewest blijft zitten, voedt de afkeer die CDH voelt voor de Franstalige socialisten. Zo groot wordt die, dat CDH niet meer uitsluit dat ze met de N-VA samenwerkt, nochtans tot voor kort de baarlijke duivel.

 

4. Het cruciale punt in die onderwijsdiscussies brachten we vrijdag op de voorpagina: nergens in de ontwikkelde wereld is de ongelijkheid groter dan in het Vlaamse onderwijs. Rijke ouders zorgen voor hogere punten. De ongemeen grote vrijheid van scholen en koepels in ons onderwijs heeft er veel mee te maken. Niemand wil een centraal examen. Eindtermen moeten zo vaag mogelijk. Scholen en koepels kunnen hun eigen gang gaan, soms met een meedogenloze leerlingenselectie.

 

5. Over ongelijkheid gesproken: zet veertien Nobelprijswinnaars economie samen en het gaat erover. Omdat de ongelijkheid toeneemt in de ontwikkelde landen, en omdat economische groei dezer dagen vooral naar de rijksten gaat. Maar moeten we dat zorgwekkend vinden? Economieredacteur Korneel Delbeke woonde de discussies bij in het Duitse Lindau.

 

6. Toch niet opnieuw dat ellendige hoofddoekendebat, mailde een lezer me vol afgrijzen. Helaas. Minister van Bestuurszaken en Gelijke Kansen Liesbeth Homans liet een personeelsadvertentie op Twitter verwijderen waar een gesluierde vrouw op te zien is. Dat maakt dit debat toch weer anders. Waarvan is de hoofddoek nu precies een symbool? Chef Wetstraat Jan-Frederik Abbeloos zoekt het uit.

 

7. Wat opviel bij het pleidooi van de Belgische bedrijven voor een tragere kernuitstap is dat niemand er nog aan twijfelt dat het met kernenergie voorbij is. Rest de pragmatische vraag of het rendabel is om de centrales op te lappen voor een paar extra jaar en of het de hernieuwbare markt niet te veel verstoort.

 

8. Terwijl de VS, India en Bangladesh verdrinken, droogt Oost-Afrika verder uit. De wereld stevent in ijltempo af op een globale watercrisis. Kan er wat aan gedaan worden?

 

9. Soms helpt een beetje geschiedenis om de dingen te relativeren. Voormalig journalist en cabinetard Rolf Falter dook in de ontstaansgeschiedenis van de Europese Unie. Toen was Europa echt een hopeloze troep ruziemakers. En toch is het gelukt. Falter put er moed uit, zegt hij in een interview met Ruud Goossens. Nu er nog een echte democratie van maken.

‘We hebben het verdrongen, maar zonder de Amerikanen was Europa nooit van de grond geraakt’ 

 

10. Guinevere Claeys en Wouter Deprez zijn helemaal op dreef in hun dagelijkse levensbeschouwing op pagina 3 van de krant. Ter afsluiting de twee mooiste van deze week.