Lidl: ‘Wilden niemand schofferen met nieuwe verpakkingen’
Foto: rr

‘Het is nooit de intentie geweest van Lidl om iemand te schofferen. Als dit anders ervaren wordt, willen we ons hier oprecht voor excuseren.’ Dat laat Lidl-België vrijdag weten naar aanleiding van de ophef over de verpakking van enkele producten in het kader van de Griekse actieweek.

‘We vermijden het gebruik van religieuze symbolen op onze verpakking om alle neutraliteit te behouden’, zegt woordvoerster Isabelle Cobrandt in een persbericht. Donderdag was immers verontwaardiging ontstaan nadat een Lidl-klant ontdekte dat de supermarktketen alle kruisbeelden in de Griekse landschappen op haar verpakkingen had verwijderd. ‘Een schande’, klonk het.

Het gaat om een foto op producten uit het Eridanous-assortiment, zoals moussaka en halloumi-kaas. Op de foto staan bekende blauwe koepels van een wit kerkgebouw op het Griekse eiland Santorini afgebeeld. Maar de kruisen op de koepels zijn met een fotobewerkingsprogramma weggewerkt.

‘Lidl is van oorsprong een Duits bedrijf, maar is intussen actief in 35 landen, van de Verenigde Staten tot Slovenië’, zegt Colbrandt. ‘De verpakkingen van onze producten worden gemaakt door onze internationale afdeling.

‘We begrijpen dat aanhangers van de Grieks-orthodoxe of de christelijke religie hierdoor misschien geschokt zijn, maar het was dus geenszins onze bedoeling om wie dan ook te schofferen. Als we dat toch zouden gedaan hebben, bieden we onze verontschuldigingen aan. We vinden neutraliteit heel belangrijk, net omdat we iedereen in onze winkels welkom willen heten, ongeacht huidskleur, nationaliteit of religie.’