Van Beirendonck kreeg ‘de vrije hand om met deze tentoonstelling zijn eigenzinnige en meervoudige kijk op het fenomeen maskers te geven’. Hij verwerkt al sinds de jaren tachtig maskers in zijn modecollecties.

‘Ik raakte enorm gefascineerd door het feit dat een masker je identiteit op een simpele manier kan veranderen, dat het heel veel impact heeft, dat het een bepaalde sfeer oproept’, zegt Van Beirendonck over het onderwerp van de expo. ‘Je verandert je identiteit niet door een handschoen aan te trekken.’

‘Powermask’ gaat dieper in op verschillende facetten van maskers. Er wordt een link gelegd tussen westerse kunst en Afrikaanse maskers, het bovennatuurlijke en de rituelen rond maskers, mode en fetisj.

De expo omvat 125 maskers, gemaskerde kostuums en modesilhouetten en het geheel is erg kleurrijk en vrolijk ingericht, net als de mode van Van Beirendonck. De maskers worden gecombineerd met wandvullende installaties van hedendaagse kunstenaars en met historisch en hedendaags filmmateriaal over hoe ze gedragen werden en worden.

Praktisch: ‘Powermask - The Power of Masks’ loopt nog tot en met 7 januari 2018. Het Wereldmuseum is van dinsdag tot en met zondag geopend van 10.30 tot 17.30 uur.