Ook de post wil staken op 10 oktober
Foto: BELGA

ACOD Post lijkt het voorbeeld van ACOD Spoor te willen volgen met een stakingsaanzegging voor 10 oktober. Of het effectief tot een staking zal komen wil Jean-Pierre Nyns van ACOD Post nog niet gezegd hebben. ‘Dat moeten we nog bekijken’, klinkt het. Zijn Franstalige collega is forser.

Nadat ACOD Spoor dinsdag te kennen had gegeven dat er in het najaar acties komen in de hele openbare sector, gevolgd door een ‘reactiedag’ op 10 oktober, volgde woensdag een oproep voor een 24-urenstaking op 10 oktober.

De vakbond wil ermee protesteren tegen het ‘rechtse regeringsbeleid, gericht op de afbouw van de openbare diensten’. Doorn in het oog is de beoogde minimale dienstverlening voor de NMBS. ‘Regeringspartijen doen denigrerend over de inzet van het personeel en zetten bewust een beeldvorming van profiteurs en prutsers op’, klonk het. Toch hadden weinigen begrip.

Post doet mee

Daags nadien lijkt ACOD Post het voorbeeld van de spoorcollega’s te willen volgen. ACOD Post gaat namelijk ook een stakingsaanzegging indienen voor 10 oktober. ‘De bedoeling is om aan de regering duidelijk te maken dat we het niet eens zijn met haar plannen met betrekking tot privatisering en pensionering. We gaan nu onze tijd nemen om de actie op 10 oktober op een creatieve manier in te vullen’, zegt Jean-Pierre Nyns.

Bij de Franstalige afdeling van ACOD Post gaan ze echter een stapje verder. ‘Er zal die dag waarschijnlijk geen postbedeling zijn’, bevestigt afgevaardigde Pascal Decouttere. Bij de vakbonden is vooral wrevel ontstaan na de verklaringen van ministers Kris Peeters (CD&V, Economie) en Johan Van Overtveldt (N-VA, Financiën) over een eventuele privatisering van overheidsbedrijven. ‘Dit is een waarschuwingsschot. We willen de federale regering duidelijk maken dat we niet akkoord gaan met die manier van werken.’