De 5 beste films van de week
Una mujer fantástica Foto: rr
Fantastische vrouwen palmen de cinema’s in, van ‘Una mujer fantástica’ tot ‘Patti Cake$’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

My cousin Rachel

Zwarte weduwe, donkere geheimen.


Galopperend op een wit paard maakt Rachel Weisz haar intrede in deze prachtige verfilming van het gelijknamige boek van de Britse schrijfster Daphne du Maurier, wier boeken al leiden tot filmklassiekers als ‘Rebecca’, ‘The birds’ en ‘Don’t look now’. Dat niveau haalt deze verraderlijk klassieke kostuumfilm niet, maar ze stelt wel dé vraag die voor Engelsen ertoe doet: is de kruidenthee vergif of niet? Als Rachel Weisz je ze voorzet, weiger je niet.

naar de recensie >

2

A gentle creature

Afdaling in de Russische hel.


De Oekraïense regisseur Sergej Loznitsa bewijst nogmaals dat hij een van de meest uitdagende regisseurs op dit continent is met het gitzwarte ‘A gentle creature’ – of in de oorspronkelijk Russische titel: ‘Krotkaya’. Hij schetst een land waar de enige vreugde valt te vinden in de fles wodka. Hier gaat een vrouw op zoek naar haar man, die verdwenen is in de bodemloze vergeetput van een Siberische gevangenis.

naar de recensie >

3

Dunkirk

Te land, ter zee en in de lucht.


Er zijn best wel wat films over de absurde fysieke en mentale verwoesting van oorlog. Om er maar enkele te noemen: ‘Apocalypse now’, ‘The deer hunter’, ‘Saving private Ryan’, ‘The bridge over the river Kwai’, ‘De loteling’. Maar zelden kwam de paniek van de jonge jongens zo goed in beeld als in ‘Dunkirk’ van Christopher Nolan (‘Memento’, ‘Inception’). En zo mooi in beeld: dit is een film die alleen tot zijn recht komt op het grootst mogelijke scherm.

naar de recensie >
naar het interview met Christopher Nolan >

4

Una mujer fantástica

Bevrijde vrouw in een wereld vol tralies.


‘Sorry als ik grof klink, maar voor mij is dit pure perversie.’ Het is maar een van de grove beledigingen die Marina naar haar hoofd krijgt, simpelweg omdat haar omgeving geen plaats weet te geven aan een transgendervrouw. Deze Chileense film plaatst een vrouw op een voetstuk die moet vechten om te mogen bestaan.

naar de recensie >
een interview met regisseur Sebastián Lelio >

5

Patti Cake$

Mollig meisje, rad van tong.


Ze noemen haar ‘Dombo’, maar zelf wil ze doorbreken in de hiphopwereld als ‘Patti Cake$’. Recensent Ruben Aerts zag ‘een genietbare feelgoodfilm’ in dit portret van een meisje dat het wil maken als rapster, ook al is ze blank, mollig en afkomstig uit New Jersey. Watskeburt!

naar de recensie >