Rechtbank houdt kap van deel Amazonegebied tegen
Foto: Wildlife Pictures / Reporters

Het Braziliaanse gerecht heeft een recent decreet geschorst dat het statuut van een gigantisch natuurreservaat van het Amazonegebied herriep. Het decreet moest de weg vrijmaken voor een private mijnbouw.

Een federale rechtbank in Brasilia vaardigde ‘een rechterlijk bevel uit voor de onmiddellijke opschorting van alle administratieve maatregelen’ om het reservaat op te heffen. Het zogenaamde Renca-reservaat, dat de grootte heeft van Denemarken, ligt in de noordelijke staten Para en Amapa.

Een presidentieel decreet stelde afgelopen week een einde aan het reservaat dat meer dan vier miljoen hectare groot is. Voortaan konden private mijnbedrijven er aan de slag, terwijl mijnbouw er tot dusver voor openbare bedrijven was voorbehouden.

Onmiddellijk ontstond kritiek vanuit Brazilië en vanuit het buitenland. Gevreesd werd dat het opgeven van de beperking op mijnbouw ontbossing in de hand zou werken, de biodiversiteit zou schaden en de inheemse bevolking zou bedreigen. Milieuorganisaties, politieke partijen, het Braziliaanse model Gisele Bundchen, de Amerikaanse acteur Leonardo DiCaprio en zelfs enkele katholieke geestelijken protesteerden tegen het decreet van de conservatieve president Michel Temer.

Ngo’s beschuldigen de regering er regelmatig van dat ze het Amazonewoud opofferen onder druk van de machtige lobby van de agribusiness en voor de belangen van mijnbouwbedrijven. Zelf ontkent de regering dat.