Belgen surften massaal in het buitenland
archiefbeeld. Foto: AFP

Belgen hebben deze zomer veel meer gesurft en gebeld in het buitenland. Proximus zag een verzesvoudiging van het dataverbruik in het buitenland. Bij Orange en Telenet/Base steeg het verbruik met een factor vijf en vier.

De sterke stijging is het gevolg van de afschaffing van de roamingkosten op 15 juni. Daardoor is het gebruik van mobiele data in de Europese Unie niet meer duurder dan in eigen land. Ook voor bellen en sms’en worden geen bijkomende kosten meer aangerekend.

Volgens Proximus voelen de Belgen zich dankzij de afschaffing van de roamingkosten veel minder geremd om te bellen, surfen of sms'en op vakantie. Naast de verzesvoudiging van het mobiele dataverkeer, zag de telecomoperator het aantal buitenlandse oproepen binnen de EU stijgen met dertig procent en het aantal sms'en verdubbelen in vergelijking met juli en augustus van 2016.

Bij Orange was het gebruik van mobiele data de afgelopen twee zomermaanden vier keer zo groot als in de zomer van 2016. De klanten van het vroegere Mobistar gebruikten gemiddeld 400 MB per week in roaming in de EU. 'Alleen al in juli, wanneer de meeste Belgen op reis gaan, werd in totaal meer dan 500 TB mobiel internet gebruikt in roaming, tegenover 125 TB in juli 2016', klonk het woensdag in een persbericht. Orange-klanten belden twee keer zoveel en verzonden 1,6 keer zoveel sms'jes als in de zomer van 2016.

Bij Telenet/Base zagen ze 'een duidelijke evolutie in het verbruik van hun klanten in het buitenland', vooral wat dataverkeer betreft. 'Normaal zien we een verdubbeling tijdens de zomermaanden, maar dit jaar was het een vervijfvoudiging', aldus woordvoerster Isabelle Geeraerts. Ook het aantal oproepen en sms'en steeg, maar wel in mindere mate. Het bedrijf spreekt voorlopig niet van een algemene tendens, omwille van het seizoenseffect.