Japanse minister vindt dat Hitler ‘juiste motieven’ had
Foto: AFP

De Japanse viceminister Taro Aso ligt opnieuw onder vuur nadat hij in een speech had verwezen naar de ‘juiste motieven’ van Adolf Hitler. Het is niet de eerste keer dat de minister zijn bewondering voor nazi-Duitsland uitdrukt.

‘Wat telt zijn de resultaten. Hitler vermoordde miljoenen mensen, en dat is slecht ook al had hij de juiste motieven’, zo wilde vicepremier en minister van Financiën Taro Aso naar eigen zeggen naar Hitler verwijzen ‘als voorbeeld van een slechte politicus’ in zijn speech op een partijbijeenkomst.

Toen lokale media over zijn speech berichtten, lokte dat uiteraard heel wat kritiek uit. Bovenal omdat het niet de eerste keer dat hij zijn bewondering uitspreekt voor het regime van Hitler. In 2013 liet hij zich ontvallen dat Japan, als het zijn pacifistische grondwet wilde wijzigen, dat snel en in stilte moest doen, ‘zoals nazi-Duitsland’ voor de oorlog.

Toen kwam hij ervan af door zijn woorden in te trekken, en ook nu lijken excuses voldoende te zijn om zijn ontslag te voorkomen. ‘Het was ongepast om Hitler te gebruiken als een voorbeeld. Dat ik een tegenstander ben van Hitler is nochtans duidelijk als je de volledige context bekijkt’, aldus de 76-jarige Aso, die het jammer vindt dat hierdoor een misverstand is ontstaan.