Beveiligingsspecialist Kaspersky Lab blaast dit jaar twintig kaarsjes uit en viert dat met de lancering van een gratis antivirusprogramma voor Windows-pc’s. De software heet Kaspersky Free en is uiteraard wat beperkter dan de betaalde versies. In ons land komt de gratis oplossing begin oktober op de markt.

Kaspersky Free beschikt over alle essentiële onderdelen die je van een beveiligingsprogramma mag verwachten: bescherming tegen virussen (in bestanden, e-mails en op het web) en phishing, de mogelijkheid om verdachte files in quarantaine te plaatsen, automatische updates, … Wat ontbreekt zijn vooral de premiumfuncties uit betaalde versies als Kaspersky Internet Security en Total Security. Denk aan een firewall (die overigens van huis uit al in Windows 10 zit), ouderlijk toezicht en een bescherming tegen fraude bij online betalingen.

Niet op veiligheid beknibbeld

“Er zijn heel wat mensen die geen geld kunnen of willen uitgeven aan dat soort extra’s. Deze gebruikers zoeken hun toevlucht vaak in de traditionele gratis oplossingen, die meer gaten bevatten dan een Zwitserse kaas, of vertrouwen volledig op Windows Defender, wat nog erger is”, klinkt het op de blog van Eugene Kaspersky, oprichter en directeur van het Russische softwarebedrijf. “Kaspersky Free mag dan vooral de basisfuncties bevatten, de bescherming en achterliggende technologie zijn identiek aan die van onze andere pakketten.”

Volgens de topman is de gratis versie ook sneller en minder belastend voor de computer, en hoeft de gebruiker niet bang te zijn dat er informatie over zijn surfgedrag wordt verzameld om meer gepersonaliseerde advertenties in beeld te brengen. Veel fabrikanten van andere gratis antivirusprogramma’s maken zich daar volgens Eugene Kaspersky wél schuldig aan, om financieel toch nog iets aan deze producten over te houden.

Niet dat de weggeefactie van Kaspersky geheel belangeloos is. Want hoe vaker de betaalde én gratis versies van de software wereldwijd geïnstalleerd worden, hoe meer (geanonimiseerde) ‘big data’ dat oplevert om de beveiligingssoftware én de detectie van nieuwe bedreigingen verder te verbeteren. Kaspersky Free wordt de komende weken wereldwijd uitgerold. De Benelux is begin oktober aan de beurt, maar als je daar niet op wil wachten, kan je op de internationale site alvast de Engelstalige versie downloaden.