Overheid komt met één loket voor uw loopbaan
Foto: hh

U kunt voortaan alle gegevens over uw beroepsloopbaan consulteren op één site: mycareer.be. De databank is in handen van de federale overheid.

Op mycareer.be kan elke Belg voortaan een gedetailleerd overzicht raadplegen van zijn beroepsloopbaan. De website toont uw carrière op een chronologische tijdlijn en bevat overzichtelijke tabellen met alle gegevens waarover de sociale zekerheidsinstellingen beschikken.

Zo toont mycareer.be elke job die u al gedaan hebt (van aanwervingsdatum tot vertrek of ontslag) en de naam van uw (ex-)werkgevers, maar ook eventuele activiteiten als zelfstandige of periodes van inactiviteit, zoals ziekte, loopbaanonderbreking of werkloosheid.

Per jaar kunt u nagaan hoeveel dagen u gewerkt hebt, in welk arbeidsregime u dat heeft gedaan (voltijds of deeltijds) en hoeveel u toen heeft verdiend.

Solliciteren

Volgens de federale minister van Werk, Kris Peeters, biedt mycareer.be ‘de kans aan iedereen om zelf de regie van zijn loopbaan in handen te nemen’. Dat is belangrijk, zegt Peeters, ‘omdat de gemiddelde duur van een job bij een werkgever tegenwoordig zeven jaar bedraagt. We wisselen veel vaker dan vroeger van job en statuut. De tijd is voorbij dat men na het afstuderen aan de slag bij een werkgever om daar te blijven tot aan het pensioen.’

Mycareer.be laat u toe om met kennis van zaken beslissingen te nemen over wendingen in uw loopbaan. Zo kunt u er een uitgebreid uw cv opvragen om mee te nemen op sollicitatie. Of uitpluizen of u in aanmerking komt voor tijdskrediet. En u kan in één klik doorgaan naar die andere overheidsite: mypension.be.

Up to date

Er is door de sociale zekerheidsdiensten vier jaar gewerkt om de loopbaandata van meer dan 4 miljoen beroepsactieve Belgen te verzamelen en in de databank in te voeren. En nu worden ze elk kwartaal up to date gehouden.

Voorlopig maakt mycareer.be nog geen melding van studentenjobs of leercontracten, maar ook die toepassing is op komst, zegt topambtenaar Koen Snyders.

Hier en daar blijken sommige data nog onvolledig. Dat euvel beseffen ze bij mycareer.be, zegt Snyders. ‘Daarom kunnen de burgers de lacunes of fouten die ze ontdekken rechtstreeks aan ons melden via de site.’

Met e-ID

Mycareer.be blijkt bij een eerste test door redacteurs van De Standaard bijzonder gebruiksvriendelijk. Aanmelden moet gebeuren via de elektronische identiteitskaart (met bijhorende pincode). Eens aangemeld, spreken de navigatie en aangeboden informatie voor zich.