Zo zet je op je iPad twee browservensters naast elkaar
Foto: rr
Bepaalde iPad-modellen stellen je sinds iOS 9 in staat om twee verschillende applicaties naast elkaar te draaien. Wat je wellicht nog niet wist, is dat dit ook lukt met twee Safari-browservensters. Dat vergt dan ook een iets andere techniek.

In deze eerdere tip legden we je al uit hoe je op een iPad twee verschillende toepassingen naast elkaar opent, via de functies Slide Over en Split View. Elke app kan slechts één keer worden geopend, maar voor de tabbladen van Safari heeft Apple een uitzondering gemaakt. In de Slide Over-lijst met apps zal je echter vergeefs zoeken naar een tweede Safari-icoontje. In plaats daarvan ga je als volgt te werk:

  • Open in Safari een tweede tabblad door op het plusteken te drukken.
  • Zorg ervoor dat je de iPad in landschapsmodus (horizontaal) houdt, anders werkt het niet.
  • Plaats je vinger op de naam van het nieuwe tabblad (‘Naamloos’, als je nog geen website hebt ingevoerd), en veeg de tab vervolgens naar de rechterbovenhoek van het scherm. De twee tabbladen staan nu netjes naast elkaar.

Je kan in beide webpagina’s, onafhankelijk van elkaar, scrollen en zoomen. In tegenstelling tot bij twee apps verschijnt er géén zwart balkje tussen de sites, en is het dus ook niet mogelijk om het formaat van de browservensters aan te passen. Om terug te keren naar één enkele webpagina klik je het tweede tabblad gewoon weg (met het kruisje) of kantel je de iPad naar de portretmodus (verticaal).