‘Ik ben ook een Belg, hier ligt mijn toekomst’
Een onderzoekscommissie van de VN wijst op een ‘endemische’ discriminatie van mensen van Afrikaanse ...
Dirk Huyghe
geld & leven
Mountainbike, koersfiets, elektrische fiets, bakfiets, klassieke fiets, plooifiets, speed pedelec … Voor het woon-werkverkeer kunnen tweewielers u een aardig extraatje opleveren. Wat valt er te verdienen voor fietsende werknemers?
geld & leven
Dirk Huyghe
Mountainbike, koersfiets, elektrische fiets, bakfiets, klassieke fiets, plooifiets, speed pedelec … Voor het woon-werkverkeer kunnen tweewielers u een aardig extraatje opleveren. Wat valt er te verdienen voor fietsende werknemers?
Per afgelegde kilometer voor het woon-werkverkeer mag uw werkgever u een belastingvrije kilometervergoeding van 0,23 euro per kilometer uitbetalen. Woont u bijvoorbeeld 10 km van uw werk en fietst u 20 dagen per maand naar uw job, dan kunt u zo een fietsvergoeding van 92 euro per maand bijeensprokkelen. Op dat bedrag bent u geen belasting, noch sociale lasten verschuldigd. Let wel op voor forfaitaire fietsvergoedingen, waarschuwt Jef Wellens, fiscalist bij Wolters Kluwer. ‘De belastingvrijstelling wordt alleen aanvaard voor kilometervergoedingen voor woon-werkverplaatsingen die effectief met de fiets worden afgelegd. Ontvangt u een vast bedrag per maand, dan geldt de vrijstelling niet.’
Noteer ook dat werkgevers niet wettelijk verplicht zijn om aan hun fietsende werknemers een fietsvergoeding uit te betalen. Meestal wordt dat geregeld op ondernemings- of sectorniveau. Is er op dat vlak niets voorzien, dan is uw werkgever niet verplicht u een fietsvergoeding toe te kennen.
Ja, dat mag. Kiest u ervoor om uw werkelijke beroepskosten aan te geven (in plaats van het wettelijk kostenforfait), dan vallen ook uw fietskosten daaronder. U bent niet verplicht om hiervoor al uw facturen en ticketjes m.b.t. aankoop en onderhoud voor te leggen, maar u mag deze onkosten forfaitair inbrengen a rato van 0,23 euro per afgelegde kilometer. ‘Deze aftrekmogelijkheid kan gecumuleerd worden met een fiscaalvrije fietsvergoeding’, voegt de fiscalist hieraan toe. ‘De ontvangen fietsvergoeding moet met andere woorden niet afgetrokken worden van de aan te geven fietskosten.’
Werkgevers zijn niet wettelijk verplicht om aan hun fietsende werknemers een fietsvergoeding uit te betalen
Ja, ook als u een bedrijfsfiets heeft, komt u in aanmerking voor de belastingvrije fietsvergoeding van 0,23 euro per kilometer. Net zoals bij een privé-fiets, mag uw werkgever u deze vergoeding toekennen voor iedere kilometer die u met de fiets heeft afgelegd voor uw woon-werkverkeer.
Als bijkomend voordeel bent u bovendien geen belasting verschuldigd op het voordeel dat voortvloeit uit het persoonlijk gebruik van uw bedrijfsfiets, ook wel ‘voordeel alle aard’ genoemd. ‘De fiscale vrijstelling geldt ook voor alle andere fietskosten die de werkgever voor zijn rekening neemt, zoals onderhouds- en stallingskosten’, verduidelijkt de fiscalist.
Houd er wel rekening mee dat de fiscale vrijstelling van het voordeel alle aard alleen geldt als de bedrijfsfiets ook daadwerkelijk gebruikt wordt voor het woon-werkverkeer. Dat hoeft evenwel niet alle dagen te zijn of voor het volledige traject.
Ja, dat kan. Voor zover de fiets effectief gebruikt wordt om naar het werk rijden, kunnen al deze voordelen gecombineerd worden. Rijdt u bijvoorbeeld in de zomermaanden of op zonnige dagen met uw fiets naar het werk en op andere dagen met uw bedrijfswagen, dan kunt u voor de gefietste trajecten een fietsvergoeding ontvangen en eventueel ook uw fietskosten inbrengen.
Ook de combinatie van een bedrijfsfiets met een bedrijfswagen is mogelijk. In het kader van een flexibel loonpakket is het bijvoorbeeld perfect denkbaar om voor een bedrijfsfiets te kiezen in samenloop met een iets goedkopere bedrijfswagen. Als u de bedrijfsfiets gebruikt voor uw woon-werkverplaatsingen – al is het maar af en toe – dan moet u geen belasting betalen op het voordeel alle aard dat voortvloeit uit het privévoordeel van de fiets. Voor de werkelijk gefietste kilometers kunt u bovendien een belastingvrije fietsvergoeding ontvangen. Het privévoordeel van de bedrijfswagen wordt uiteraard wel belast.
Ja, ook dat is mogelijk. Denk bijvoorbeeld aan een werknemer die met de fiets naar het station rijdt en vanaf daar verder rijdt met de trein. Voor het fietsgedeelte gelden de gewone fiscale spelregels. M.a.w.: voor iedere gefietste kilometer kan u een belastingvrije kilometervergoeding van 0,23 euro ontvangen en als het om een bedrijfsfiets gaat, is het privévoordeel van de fiets vrijgesteld van belasting. Ook voor het andere vervoermiddel blijven de normale spelregels van kracht. Betaalt uw werkgever uw abonnement voor het openbaar vervoer terug, dan is die tussenkomst in principe fiscaal vrijgesteld. De terugbetaling van autokosten voor het woon-werkverkeer is vrijgesteld tot maximaal 390 euro.
‘In zo’n situatie is het meestal niet verstandig om daarbovenop ook uw werkelijke beroepskosten te bewijzen’, waarschuwt de fiscalist. ‘De tussenkomst die uw werkgever betaalt voor het woon-werkverkeer dat u niet met de fiets aflegt (auto, trein, bus….), wordt dan namelijk volledig belast.’