'Beste hotel ter wereld' ligt tussen de ruïnes
Foto: Palazzo Seneca

Palazzo Seneca, een hotel in Norcia, Umbria, Italië, werd verkozen tot Best Hotel 2017 door de prestigieuze Virtuoso Tourism Awards in Las Vegas. ‘Dit hotel eert een mooi deel van Italië die nu meer dan ooit toerisme nodig heeft’, zei reisadviseur Julia Kostina van Virtuoso.

Een groot deel van de regio ligt nog steeds in ruïne, nadat een aardbeving vorig jaar veel schade toebracht aan de regio. ‘Het toerisme viel terug na de aardbeving. Er was maandenlang geen activiteit mogelijk, maar wij waren de eersten om opnieuw te openen in het oude centrum’, zegt Federico Biancino, mede-eigenaar van het hotel. Het hotel had geen reservaties toen het opnieuw opende. Dat is niet zo verbazingwekkend, aangezien het grootste deel van de stad nog steeds in ruïne lag.

Het hotel zelf liep geen enorme schade op. ‘Voor ons was het duidelijk dat we in de regio zouden blijven, we geloven in Norcia. Het hotel open houden zorgt voor werkgelegenheid, zodat de lokale economie opnieuw kan aantrekken.’

Aardbeving

De aardbeving gebeurde in de nacht van dinsdag 23 augustus op woensdag 24 augustus 2016 om 03.36 uur, op 76 kilometer van de stad Perugia en op een diepte van 10 kilometer. Volgens de Italiaanse civiele bescherming had de beving een magnitude van 6.0 op de schaal van richter.

Er vielen zeker 250 doden en de beving was in heel Centraal-Italië voelbaar. Ook de materiële schade was enorm. ‘De helft van het dorp is er niet meer’, zei burgemeester Sergio Perozzi van Amatrice. Ook vandaag is nog niet alles heropgebouwd.