Charlie Hebdo: 'Islam, religie van de eeuwige vrede'
Gewonden worden verzorgd op de Ramblas na de aanslag. Foto: ap
Charlie Hebdo zorgt opnieuw voor controverse. Naar aanleiding van de aanslag op de Ramblas in Barcelona, opent het Franse satirische magazine met een tekening van mensen die bloedend op straat liggen, terwijl een witte bestelwagen wegrijdt. Vooral de verwijzing naar de islam wakkert volgens critici haat jegens moslims aan.

De voorpagina van Charlie Hebdo verwijst duidelijk naar de aanslag van afgelopen donderdag, toen Younes Abouyaaqoub met een witte bestelwagen op voetgangers inreed aan de Ramblas in het Spaanse Barcelona. Daarbij vielen dertien doden. 

Bij een tekening van een witte bestelwagen die wegrijdt terwijl twee doden in een plas bloedt achterblijven, staan de woorden: 'Islam, religie van de vrede...de eeuwige!'.

De cartoon krijgt op sociale media opnieuw heel wat kritiek. 'We verwachtten het, en hier is het dan: weer een voorpagina van Charlie Hebdo die de haat tegen moslims aanwakkert', schrijft Philippe Marlière, een Franse professor politicologie aan het University College London.

Toch zijn er ook stemmen die het recht op vrije meningsuiting van het satirische magazine blijven verdedigen. 'Ik hou van de islam zoals die mij werd aangeleerd. Ik verzet mij tegen de manier waarop de terroristen die kapen. Ik respecteer de vrijheid om ALLES te karikaturiseren', aldus de Frans-Tunesische televisiepresentatrice Sonia Mabrouk.