De 6 beste films van de week
Foto: rr
Met Samuel L. Jackson racen door de Amsterdamse grachten of met Rachel Weisz rollebollen door de hyacinten van Cornwall? Er is met ‘The hitman’s bodyguard’ en ‘My cousin Rachel’ genoeg om je hart sneller te doen slaan, aan ‘120 battements par minute’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

My cousin Rachel

Zwarte weduwe, donkere geheimen.


Galopperend op een wit paard maakt Rachel Weisz haar intrede in deze prachtige verfilming van het gelijknamige boek van de Britse schrijfster Daphne du Maurier, wier boeken al leiden tot filmklassiekers als ‘Rebecca’, ‘The birds’ en ‘Don’t look now’. Dat niveau haalt deze verraderlijk klassieke kostuumfilm niet, maar ze stelt wel dé vraag die voor Engelsen ertoe doet: is de kruidenthee vergif of niet? Als Rachel Weisz je ze voorzet, weiger je niet.

naar de recensie >

2

A gentle creature

Afdaling in de Russische hel.


De Oekraïense regisseur Sergej Loznitsa bewijst nogmaals dat hij een van de meest uitdagende regisseurs op dit continent is met het gitzwarte ‘A gentle creature’ – of in de oorspronkelijk Russische titel: ‘Krotkaya’. Hij schetst een land waar de enige vreugde valt te vinden in de fles wodka. Hier gaat een vrouw op zoek naar haar man, die verdwenen is in de bodemloze vergeetput van een Siberische gevangenis.

naar de recensie >

3

Dunkirk

Te land, ter zee en in de lucht.


Er zijn best wel wat films over de absurde fysieke en mentale verwoesting van oorlog. Om er maar enkele te noemen: ‘Apocalypse now’, ‘The deer hunter’, ‘Saving private Ryan’, ‘The bridge over the river Kwai’, ‘De loteling’. Maar zelden kwam de paniek van de jonge jongens zo goed in beeld als in ‘Dunkirk’ van Christopher Nolan (‘Memento’, ‘Inception’). En zo mooi in beeld: dit is een film die alleen tot zijn recht komt op het grootst mogelijke scherm.

naar de recensie >
naar het interview met Christopher Nolan >

4

L’amant double

Erotische tweelingenthriller.


De regisseur van ‘Swimming pool’ slaat weer toe: François Ozon plaagt, prikkelt en stoeit met een film over een vrouw die verliefd wordt op haar psychiater, om vervolgens te vallen voor haar psychoanalyticus. Je kan het haar niet eens kwalijk nemen: ze lijken dan ook als twee druppels water op elkaar – twee rollen voor Jérémie Renier om duimen en vingers en wat nog meer bij af te likken.

naar de recensie >
een interview met regisseur François Ozon >

5

120 battements par minute

Seropositief, maar combattief.


Hoe organiseer je protest als je zelf stervende bent? De Franse film ‘120 battements par minute’ barst van het leven, ook al gaat hij over de jongens en meisjes van Act Up-Paris, een organisatie tegen aids en voor preventie en betere geneesmiddelen. En de boodschap is best besmettelijk.

naar de recensie >

6

The hitman’s bodyguard

Degelijk escapisme.


Ryan Reynolds is een bodyguard en Samuel L. Jackson een huurmoordenaar in deze ‘zelfrelativerende buddyfilm over een vrolijke crimineel en een mislukte held’. Filmrecensent Orlando Verde genoot van de ‘geslaagde, zelfs slimme grappen tussen de clichés’.

naar de recensie >