Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil dat er extra controles komen op huurders bij autoverhuurbedrijven. Dat moet voorkomen dat terroristen een auto huren om zoals in Barcelona onschuldige slachtoffers te maken.

Bij verschillende aanslagen dit jaar werd een huurauto of huurbestelwagen gebruikt om op voetgangers in te rijden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon wil het nu voor terroristen moeilijker maken om auto’s of bestelwagens te huren.

‘Vooraleer iemand een auto of een bestelwagen kan huren, zou eerst moeten nagekeken worden of de bestuurder ook voorkomt op een zwarte lijst. We kunnen daarbij een gelijkaardig systeem toepassen zoals we nu gebruiken bij luchtvaartmaatschappijen en internationale treinverbindingen’, aldus Jambon vanmorgen in De Ochtend op Radio 1.

Volgens Jambon is de sector ook vragende partij voor zo’n systeem.

De minister benadrukt wel dat zo'n systeem geen 100 procent bescherming tegen aanslagen biedt. Het hoeft bijvoorbeeld niet per se de persoon te zijn op wiens naam een auto wordt gehuurd die er vervolgens een aanslag mee pleegt. 'Het gaat erom het net rond de terreurverdachten zo strak mogelijk te maken', legt de woordvoerder van Jambon uit. 'We willen het hen almaar moeilijker maken om normaal te functioneren in het economische leven en het maatschappelijk bestel.'

'Meer informanten in moslimgemeenschap'

Het onderzoek naar de aanslagen in Barcelona en Cambrils bracht aan het licht dat de Spaanse imam Abdelbaki Es Satty, die het brein achter de aanslagen zou zijn, vorig jaar een tijdlang in België verbleven heeft en na zijn vertrek nog herhaaldelijk zou teruggekeerd zijn.

Toen hij in ons land was, vroeg de moslimgemeenschap in Vilvoorde en Diegem zelf aan de politie om een onderzoek naar de imam. Het zet minister Jambon er nu toe aan te pleiten voor meer informanten in extremistische milieus, meer bepaald in dat van het gewelddadige salafisme.

‘Wat het verhaal met de Spaanse imam ons leert is dat we misschien niet alle informatie die in bepaalde gemeenschappen circuleert capteren. Ik denk dat dat een werkpunt is’, aldus Jambon. ‘Het is in de eerste plaats een job van de Staatsveiligheid om te bekijken wat daarin verbeterd kan worden. Goede informatiedoorstroming is sowieso cruciaal om maatregelen te kunnen nemen.’

De minister bevestigt dat Es Satty met zekerheid in België geweest is, 'met Spaanse verblijfspapieren en een Spaans rijbewijs'. België had op basis van de beschikbare informatie weliswaar geen reden om hem de toegang tot het grondgebied te weigeren, en het is ook niet duidelijk of hij zich hier effectief ingelaten heeft met haatprediking.