Spilfiguur aanslag Barcelona kwam meermaals in België
Es Satty predikte de voorbije jaren vooral in deze moskee in Ripoll. Foto: AFP

De Spaanse imam Abdelbaki Es Satty, die beschouwd wordt als het brein achter de aanslagen in Barcelona en Cambrils, verbleef niet alleen tussen januari en maart 2016 in België. Hij zou nadien ook nog herhaaldelijk naar ons land en naar Frankrijk gereisd zijn.

Dat bevestigt de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte. ‘Er moet zo snel mogelijk duidelijk achterhaald worden met wie de man contact heeft gehad, en hoe het kan dat iemand met een dergelijke profiel ongestoord Europa kon rondreizen’, zegt hij aan persagentschap Belga.

De Standaard meldde dinsdagmorgen al dat imam Abdelbaki Es Satty begin 2016 drie maanden actief was in de Youssef-moskee in Diegem. Hij werd daar aan de deur werd gezet omdat hij geen bewijs van goed gedrag en zeden kon voorleggen.

‘Ik hoor nu uit verschillende bronnen dat hij ook na maart 2016 naar België is gereisd, en naar Frankrijk’, zegt burgemeester Bonte. ‘Er moet zo snel mogelijk achterhaald worden waar hij heeft verbleven en met wie hij contact heeft gehad.’

Vliegtuigticket

De imam kwam vorige week om bij een ontploffing in een woning in Alcanar, waar tientallen gasflessen waren opgeslagen. Abdelbaki Es Satty had een vliegtuigticket naar Brussel op zijn naam klaarliggen in dat huis, verklaarde de Spaanse justitie aan persbureau Reuters. 

De burgemeester vraagt zich ook af hoe Abdelbaki Es Satty ongestoord Europa kon rondreizen. ‘Het is immers niet zo dat hij onbesproken was. Hij was al eerder veroordeeld en er waren aanwijzingen dat hij contacten had met mensen die betrokken waren bij vroegere aanslagen. Bovendien hoor ik van Spaanse media dat de Spaanse overheid zou geprobeerd hebben hem uit te wijzen. Dat is allemaal zeer bedenkelijk en er blijven nog veel vragen onbeantwoord.’