Dit is er nieuw in Android 8.0 Oreo
Foto: rr
Google is begonnen met de uitrol van Android 8.0 Oreo. De nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem, waarvan de bijnaam steevast naar snoepgoed verwijst, zet vooral zwaar in op snelheid en veiligheid.

Na Android 7.0 Nougat volgt dus 8.0 Oreo, ditmaal geïnspireerd door het iconische Amerikaanse koekje. Naar verluidt verschijnt er binnenkort zelfs een gelimiteerde editie van de zoetigheid, waarbij de witte vulling vervangen is door het groen van het Android-robotje. Belangrijker zijn natuurlijk de nieuwigheden van het besturingssysteem, die Google zelf samenvat in drie trefwoorden: sneller, veiliger en beter.

Dankzij het nodige sleutelwerk onder de motorkap start Android Oreo tot tweemaal zo snel op wanneer je de telefoon inschakelt. Het besturingssysteem zorgt ook voor een slimmer app-beheer en minder activiteiten op de achtergrond, waardoor je smartphone of tablet beter presteert en tegelijkertijd minder stroom verbruikt.

Android Oreo biedt met Google Play Protect nu ook een ingebakken bescherming tegen malware. Het beveiligingssysteem is doorlopend actief en scant dagelijks meer dan 50 miljard apps, zowel in de Play Store als op je eigen toestel. Je mag er dus vanuit gaan dat een nieuwe toepassing veilig en probleemloos werkt, en dat ook je privacy gegarandeerd is.

Een handige nieuwe feature van Android Oreo is Picture-in-Picture, dat je toelaat om twee dingen te gelijk te doen: videobellen terwijl je in je agenda duikt, om maar een voorbeeld te noemen. Verder onthouden we Autofill (dat desgewenst automatisch wachtwoorden van apps invult) en Notification Dots: kleine bolletjes op een app-icoon waarmee je – als je erop drukt – de meldingen van die app te zien krijgt.

Android 8.0 Oreo is aanvankelijk alleen beschikbaar voor Google Pixel- en Google Nexus-toestellen. Gaandeweg zullen ook andere fabrikanten smartphones en tablets met Oreo lanceren, of updaten met een eigen, ietwat aangepaste versie van Android 8.0.