Het personeel van bagageafhandelaar Swissport zal ten vroegste woensdagochtend het werk hervatten. Het voorakkoord werd al voorgelegd aan de avondploeg, maar om een zo breed mogelijke achterban te raadplegen, wordt het akkoord eerst nog aan de ochtendploeg voorgelegd. Dan pas volgt er mogelijk een goedkeuring van het voorakkoord. Brussels Airport blijft daarom adviseren om alleen handbagage mee te brengen naar de luchthaven.

'Er is contact geweest met de nachtploeg en de afgevaardigden, maar we hebben als syndicale kern geoordeeld dat het toch nog zinvol zou zijn om ook de ochtendploeg te raadplegen om toch zo veel mogelijk mensen te horen in deze kwestie', vertelt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts. De vakbonden willen een stevige basis voor de problemen die al maanden sudderen bij het personeel en dinsdag tot uitbarsting kwamen. Pas dan kunnen ze tot een finaal akkoord komen.

Op Brussels Airport brak dinsdagochtend een spontane staking uit bij bagageafhandelaar Swissport. Het personeel klaagt dat ze te veel overuren moeten doen, en dat er een te krappe bezetting is.

Volgens de liberale  vakbond ACLVB was de directie van Swissport bereid om een premie voor het personeel te betalen en tijdelijke contracten te verlengen. Ook is er een kalender opgesteld om de overige problemen op korte termijn aan te pakken.

Swissport behandelt circa 60 procent van de vluchten op Zaventem. Dinsdag betekende dat 420 vluchten. Daardoor werd de hele afhandeling in de war gestuurd. Duizenden stuks bagage moeten nog verwerkt worden.

Financiële motieven

‘De directie werd meermaals gewaarschuwd’, aldus ACV’er Kurt Callaerts eerder op de dag. ‘Er is een tekort aan materieel, een tekort aan personeel en de werkdruk is te hoog. Deze ochtend sprong de rekker.' De staking heeft volgens de directie echter louter financiële motieven. Het personeel kreeg de voorbije jaren (van 2013 tot en met 2016) immers een premie van 190 euro, maar in de arbeidsovereenkomst voor 2017 is die niet inbegrepen. Dat zou tot de werkonderbreking hebben geleid.

Volgens een Swissport-woordvoerder ging de directie er tijdens het overleg van dinsdagochtend mee akkoord om de premie dit jaar opnieuw uit te reiken, 'maar dat werd tot onze verbazing door de vakbonden van tafel geveegd'. Volgens de woordvoerder eisen de bonden een veelvoud.

Handbagage

Door de staking zijn op de luchthaven al duizenden stuks bagage achtergebleven. Ook woensdag zal de reiziger nog altijd hinder ondervinden van de staking. 'Het systeem is zo verstoord dat bijvoorbeeld ook Aviapartner wat vertraging kan hebben bij de bagageafhandeling. Alle actoren hangen namelijk aan elkaar vast in het systeem', vertelt Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport.


Swissport behandelt circa 60 procent van de vluchten op Zaventem, onder meer van de maatschappijen Brussels Airlines, Alitalia, Air Canada, Delta Air Lines, Lufthansa en Thomas Cook. De vertraging voor passagiers van die vluchten bedroeg gemiddeld 1 uur en 20 minuten. Een 20-tal vluchten werd afgeschaft.

Controleer hier of uw bagage afgehandeld wordt door Swissport.