Taliban: ‘Afghanistan zal een kerkhof worden voor de VS’
Soldaten luisteren naar de toespraak van Trump Foto: EPA

De Taliban zijn niet opgezet met het plan van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse troepenmacht voorlopig in Afghanistan te houden.

Het land ‘zal een nieuw kerkhof worden voor de VS’ als de Amerikanen zich niet binnenkort terugtrekken, klonk het dinsdag in een communiqué.

Taliban-woordvoerder Zabiullah Mujahid noemde de plannen van Trump ook nog ‘verouderd en vaag’. ‘Er zit niets nieuws in zijn discours en hij was absoluut niet duidelijk’, klonk het.

De Amerikaanse president kondigde maandagavond (plaatselijke tijd) tijdens een speech in Fort Myer in Virginia aan dat hij het ‘Amerikaanse engagement in Afghanistan wil versterken’. Of en hoeveel extra troepen er komen, wilde Trump niet kwijt, omdat hij de Amerikaanse plannen niet wil vrijgeven aan mogelijke vijanden. Fox News meldde wel dat er 4.000 extra soldaten naar Afghanistan zouden worden gestuurd. Op dit moment zijn er nog 8.400 Amerikaanse militairen in het land.

Afghanistan tevreden

De Afghaanse president Ashraf Ghani is tevreden met het 'duurzaam engagement' van de Verenigde Staten in zijn land. 
De beslissing om de Amerikaanse troepenmacht niet terug te trekken 'toont een duurzaam engagement van deze fundamentele partner', zegt Ghani in een communiqué.

Ook NAVO-topman Jens Stoltenberg reageert tevreden. 'Het is ons doel om te verzekeren dat Afghanistan nooit meer een schuilplaats kan worden voor terroristen die onze landen aanvallen', klonk het. 'De nieuwe aanpak' van president Trump is de goeie, meent Stoltenberg.

Het Pentagon heeft momenteel 8.400 soldaten in Afghanistan. De NAVO is er in het kader van de missie 'Resolute Support' met 12.000 man, twee derden daarvan zijn Amerikanen.
 
 

Tijdens zijn toespraak zei Trump dat zijn eerste instinct was om zijn leger uit Afghanistan terug te trekken, maar dat hij toch had beslist om te blijven en te ‘vechten om te winnen’, en de fouten van Irak te vermijden. Hij wil daarvoor ‘de omstandigheden op het terrein afwachten’ en stelt geen deadlines in het vizier. ‘Amerika zal samenwerken met de Afghaanse regering, zo lang als we toewijding en vooruitgang zien’, klonk het nog.

In één adem waarschuwde de Amerikaanse opperbevelhebber ook Pakistan. De VS zullen niet langer tolereren dat het land ‘een veilige haven’ biedt voor extremisten. ‘We hebben Pakistan miljarden en miljarden dollars betaald, terwijl zij de terroristen waartegen we vechten onderdak bieden.’ Het land heeft ‘veel te verliezen’ als het zich niet achter de VS schaart, meent Trump.

Zestien jaar oorlog

Na zestien jaar oorlog is het einde dus nog niet in zicht. Een terugtrekking uit Afghanistan sloot Trump uit: die kan er enkel komen als de operatie succes heeft. Een snelle terugkeer zou een ‘vacuüm’ creëren waarvan de ‘terroristen’ zouden profiteren, aldus Trump, die de vergelijk maakte met de terugtocht uit Irak in 2011. Terroristen doden wordt de hoofddoelstelling en krijgt voorrang op het opbouwen van de natie.

Het Amerikaanse engagement is geen ‘blanco cheque’, waarschuwde Trump de regering van Ashraf Ghani nog.

Net als Obama voor hem, was Trump aanvankelijk erg sceptisch over de oorlog in Afghanistan. En net als Obama zal hij nu meer troepen sturen. Trump gaf maandag in zijn speech toe dat ‘beslissingen heel anders zijn als je in het Oval Office zit’.