De 20-jarige Pieter Swinnen leeft al zes jaar met kanker. Om dat te ‘vieren’ loopt vader en kankeronderzoeker Johan vanaf vandaag richting Compostela.

Kanker was al 25 jaar het studieobject van Johan Swinnen, toen in 2011 in het hoofd van zijn tienerzoon een tumor werd ontdekt. Pieters prognose was erg slecht, en zijn vader besloot ‘iets geks’ te doen als zijn zoon vijf jaar later nog in leven zou zijn. Dat ‘geks’ werd uiteindelijk de actie ‘Post voor Compostela’, een looptocht van 2.400 kilometer naar het Spaanse Compostela.

Die looptocht ging van start op 21 augustus, de dag na de laatste herexamens. Familie en sympathisanten van Johan wuifden hem maandagochtend aan Gasthuisberg uit. Op 25 september moet hij terug zijn voor het nieuwe academiejaar. Hij zal dan het equivalent van zestig marathons achter de kiezen hebben, alsook 23.000 hoogtemeters, ofwel drie keer de Mount Everest op en af.

‘Er is geen geschiktere bestemming dan Compostela voor mensen die zoekend zijn naar hoop’, vertelde Johan begin deze zomer in een gesprek met DS Weekblad. ‘Papa heeft al gelopen met blaren, met zere gewrichten, zelfs met drie teennagels minder’, klonk zijn zoon hoopvol. ‘Het is alsof hij door de pijn breekt. Ik ben er bijna zeker van dat hij Compostela zal halen.’