KAART

Speurders aanslagen Catalonië schakelen versnelling hoger

21 augustus 2017

De bestuurder van de bestelwagen die donderdag inreed op de menigte op de Ramblas in Barcelona, is nu ook formeel geïdentificeerd. Er zijn ook nieuwe beelden opgedoken van de dader, een is een nieuwe huiszoeking uitgevoerd, en de zoektocht naar de vermiste terrorist is 'naar alle Europese landen' uitgebreid.

Volgens de Catalaanse minister van Binnenlandse Zaken Joaquim Forn zijn er geen aanwijzingen dat Abouyaaqoub zich buiten Catalonië zou bevinden. Toch hebben de Catalaanse autoriteiten besloten samen te werken met de Europese politiediensten om de zoektocht uit te breiden 'naar alle Europese landen'.

Ondertussen zijn ook nieuwe beelden opgedoken van de dader van de aanslag in Barcelona. De beelden zijn gemaakt op de Mercat de la Boquería, een bekende marktplaats op de Ramblas. Daar zou Abouyaaqoub gewandeld hebben toen hij wegvluchtte van de witte bestelwagen.

15de dode

Maandag werd de dodentol van de aanslagen in Catalonië ook opgevoerd naar vijftien. Op de Ramblas in Barcelona kwamen dertien mensen om het leven, evenals een vrouw bij een aanslag in Cambrils. Het vijftiende slachtoffer is Pau Pérez Villan.

Pérez stond tot nu niet op de lijst met slachtoffers, omdat hij een tijdlang verdacht werd deel uit te maken van de terreurcel. Zijn wagen reed zo’n 2 uur na de aanslag op de Ramblas in op een aantal agenten bij een wegcontrole. Een agent raakte daarbij gewond. De agenten openden het vuur.

’s Avonds werd de auto in Sant Just Desvern teruggevonden, met Pérez dood op de achterbank. De politie dacht eerst dat hij een van de terroristen was, en dat hij gestorven was door politiekogels die waren afgevuurd nadat de wagen was ingereden op de agenten. Nader onderzoek bracht echter aan het licht dat de dertiger overleden was door steekwonden, allicht toegebracht door Abouyaaqoub, van wie de politie nog wat extra beelden loste.

 

Nieuwe huiszoeking

Intussen heeft de Catalaanse politie opnieuw een huiszoeking gedaan in een woning in Ripoll, het stadje waarvan het grootste deel van de daders afkomstig zijn. Maandagochtend vroeg doorzochten speurders een woning in de wijk Sant Pere, en namen onder meer twee tassen en een doos met materiaal in beslag.

De politie, die in groten getale aanwezig was, zette de straat een tijdlang af. Verschillende getuigen bevestigden dat er 'veel lawaai' te horen was, maar er is nog geen duidelijkheid waarvan dat afkomstig was.

Zaterdag vond ook al een huiszoeking plaats in de woning van de imam, die verantwoordelijk zou zijn voor de radicalisering van de jonge daders van de aanslagen. Zondag raakte bekend dat Abdelbaki Es Satty vorig jaar enkele maanden in ons land doorbracht.