Buffett loopt miljardendeal mis voor Texaans energiebedrijf
Warren Buffet Foto: EPA

Het Amerikaanse energiebedrijf Sempra Energy heeft een akkoord bereikt over de overname van zijn financieel geplaagde branchegenoot Energy Future Holdings voor 18,8 miljard dollar inclusief schuld.

Daarmee verzekerde het bedrijf zich ook een meerderheidsbelang in de Texaanse distributienetbeheerder Oncor. Voor dat onderdeel waren ook de investeringsmaatschappijen Berkshire Hathaway (van Warren Buffett) en Elliott Management (van Paul Singer) in de markt.

Energy Future heeft een belang van iets meer dan 80 procent in Oncor. Eerder verbood de staat Texas de verkoop van Oncor aan twee andere bieders omdat dat niet in het algemeen belang zou zijn. Sempra zou onder meer akkoord gaan met maatregelen die het moet nemen om de kredietwaardigheid van Oncor te garanderen. Daarbij beloofde het in de komende vijf jaar 7,5 miljard dollar in Oncor te investeren.

Een rechter moest zich over de verkoop van Energy Future buigen omdat het bedrijf al enkele jaren faillissementsbescherming heeft om een schuld van 50 miljard dollar te herstructureren.