Professor Karin Raeymaeckers en professor Patrick De Baets stellen zich in Gent kandidaat om rector en vicerector van de universiteit te worden. Maandag begint aan de universiteit een nieuwe cyclus van de rectorverkiezingen, die in juni na 7 rondes geen winnaar hebben opgeleverd.

‘We zijn geschokt door de imagoschade die de universiteit heeft opgelopen in de afgelopen periode’, aldus Raeymaeckers. ‘We willen de kiezer een alternatief bieden zodat een positieve keuze mogelijk wordt.’ Het duo wil in haar programma meer inspraak van de basis, een goede integratie met de UZ Gent en meer samenwerking met de stad Gent. Ze nemen het met hun programma op tegen het kandidatenduo Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe, dat zich een derde keer kandidaat stelt. 'We hebben met grote ogen gekeken naar de vorige campagne', zegt Raeymaeckers in De Ochtend op Radio 1. 'Dat was niet fraai, bijzonder pijnlijk zelfs. We willen die bladzijde omslaan.'

Raeymaeckers en De Baets stappen niet mee in het voorstel om meerdere vicerectorschappen te installeren aan de UGent. Een voorstel dat kandidaat-rectoren Rik Van de Walle en Mieke Van Herreweghe hadden gelanceerd in mei, bij de eerste stemcyclus.

Raeymaeckers en De Baets

Raeymaeckers is professor aan de faculteit Politieke en Sociale Wetenschappen. Ze komt op met kandidaat-vicerector Patrick De Baets, die deel uitmaakt van de faculteit Ingenieurswetenschappen en Architectuur. ‘We zijn er trots op dat de UGent een van de beste universiteiten ter wereld is’, zegt Raeymaeckers. ‘Maar we doen te weinig met onze banden met de stad Gent.’ Raeymaeckers wil de band met de stad meer aanhalen. Een ander dossier op het bureau van de toekomstige rector is de integratie van het universitair ziekenhuis UZ Gent. ‘We horen daar veel bezorgdheid over mogelijke gevolgen. Hier is echt meer overleg nodig met de basis’, klinkt het nog.

Vanaf vandaag kunnen kandidatenduo’s zich aanbieden om deel te nemen aan de derde cyclus van de rectorverkiezingen. Vrijdag worden de inschrijvingen afgesloten. Het is nog niet zeker of het duo Guido Van Huylenbroeck en Sarah De Saeger, dat het bij de eerste cyclus opnam tegen Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe, zich bij deze cyclus opnieuw kandidaat zal stellen.

Maximaal drie stemrondes

De verkiezingscyclus start op 18 september en zal maximaal drie stemrondes omvatten, in plaats van vijf in het oude reglement. Welke meerderheid noodzakelijk is, hangt af van de stemronde en het aantal kandidaten. Wanneer meer dan twee duo’s kandidaat zijn, wordt de gewogen tweederdemeerderheid als eis om verkozen te worden behouden in de eerste stemronde. Enkel de twee duo’s die het meeste stemmen behalen, gaan naar de tweede stemronde. In de tweede stemronde geldt opnieuw een gewogen tweederdemeerderheid. Vanaf de derde stemronde wordt dit een gewone (helft plus één) gewogen meerderheid.