Jerry Lewis, de komiek die een duo vormde met Dean Martin en een hele reeks slapstickfilms uitbracht in de jaren 50 van de vorige eeuw, is overleden in Las Vegas. Hij werd 91 jaar oud.

Jerry Lewis, geboren op 16 maart 1926 als Joseph Levitch, leek wel voorbestemd om komiek te worden. Zijn ouders waren joodse komieken die hem al vanaf zijn vijfde lieten zingen tijdens hun optredens. In 1946 kwam de grote doorbraak er toen hij een duo vormde met Dean Martin: Martin and Lewis. Ze traden op in nachtclubs en theaters.

Enkele jaren later, in 1949, stapte het duo over naar het witte doek met My Friend Irma. Er volgden nog vijftien films en verschillende tv- en radio-optredens. Tot het duo in 1956 splitte.

Ook solo bleef Jerry Lewis een populair acteur. Zijn grootste films zijn The Bellboy en The Nutty Professor.

Halfweg de jaren zestig begon zijn ster wat te tanen. In de vroege jaren tachtig was er nog een heropflakkering door zijn rol in The King of Comedy van Martin Scorsese. En nadien bleef hij in de aandacht als presentator van de jaarlijkse telethon ten voordele van musculaire dystrofie.

Bij onze zuiderburen bleef Lewis altijd onzettend populair. De Franse regisseurs namen zijn films altijd heel serieus en in 2006 kreeg hij zelfs het Légion d’Honneur.