Flume. Drumpads en een dijk van een schijf

Volgens de Nederlandstalige Wikipedia is Flume ‘muzikant en dj-producer op het gebied van de elektronische muziek’, maar wij weten wel beter en u allicht ook. Flume is de nom de plume van de 25-jarige Australiër Harley Streten, en we zouden hem eerder omschrijven als de wonderboy van de hedendaagse dancescene. Voor Flume hebben de hoogste regionen van de internationale hitlijsten geen geheimen. Hij weet ze als geen ander te bespelen met ogenschijnlijk gelikte radiohits, die bij een tweede beluistering toch nét edgy genoeg blijken te zijn om hier en daar een scepticus te bekeren.

Flume. Drumpads en een dijk van een schijf

Het zal Flume dan ook weinig moeite gekost hebben om zijn afsluitend uurtje op het hoofdpodium van Pukkelpop te vullen met hitgevoelig en dansbaar materiaal. Daarvoor kon hij gretig putten uit zijn grote mand vol songs met vocale bijdragen van andere wonderboys en -girls van het moment, zoals rapper Vince Staples of de Canadese zangeres Kai. Met die laatste nam hij ‘Never be like you’ op, dat vanavond voor een vroege piek in de set zorgde. Want nadat hij ook al even de dansbenen van zijn publiek had geteased had met een klein stukje van Major Lazers’ ‘Get free’, schroefde Flume het tempo terug met lome r&b-grooves geruggesteund door hartritme-beïnvloedende bassen. (Gelukkig was het percentage pacemakerdragende muziekliefhebbers op de wei eerder verwaarloosbaar.)

Behalve visuals en Flume die aan knoppen draaide en op drumpads sloeg, was er bitter weinig te zien op het podium. Het is misschien de nostalgica in ons die nu spreekt, maar: dat gebrek aan livebeleving blijft toch een raar gegeven voor een headliner op een groot festival dat zich niet exclusief op dance focust, zoals Tomorrowland. Netsky bracht twee jaar geleden tenminste nog een drummer en sambadanseressen mee. Maar kom, niet gezeurd. Die afsluiter van Flume, zijn bekende remix van Disclosures ‘You and me’, dat blijft een dijk van een schijf. Gingen wij daar heupwiegend door de knieën, net zoals de rest van de wei? Reken maar van yes. Wist Flume ons te imponeren met zijn passage op Pukkelpop? Nou … charmeren is een beter woord.

Flume. Drumpads en een dijk van een schijf