Goed gezien van de Pukkelpop-organisatie: er was weinig opgewassen tegen de volksverhuizing die de banjo-Britten van Mumford & Sons teweeg brachten, en dus stond het hen vrij om Death Grips - misschien wel het minst toegankelijke optreden van deze editie - als zowat enige tegengewicht te programmeren.

‘Onze drummer wil MC Ride een blowjob geven’, zei Steak Number Eight ons over hoe ze uitkeken naar het Californische trio. Begrijpelijk, want net als de West-Vlaamse metalband is Death Grips onbeschroomd luid. Al kiezen ze een ander pad: Death Grips mengt hiphop met noise en harde elektronica. Dat resulteert in industrial waarvan zelfs Nine inch nails zou zeggen dat het ‘een beetje druk is’.

Bijwijlen klonk het alsof een verzameling powertools tot leven was gekomen. Producer Andy Morin stond op zijn sampler te meppen alsof hij ijzer aan het smeden was, en met de energie die Zach Hill los liet op zijn drums kon je een bulldozer aandrijven. En eigenlijk wist je nooit of de computer nu kortsluiting kreeg, of ze gewoon aan het refrein begonnen waren.

‘Giving bad people good ideas’ werd briesend onthaald, terwijl Hill en Morin elke kubieke millimeter lucht volpompten met geluid. Gids in die dolle tocht was MC Ride, onophoudelijk blaffend en bijtend tegelijk, springend alsof het podium onder voltage stond. ‘Pulse in my chest, feel like it’s fixing to bounce’, klonk het in ‘Spikes’ - het vergt wat doorzettingsvermogen, maar vroeg of laat vind je het ritme dat onder het steengruis verstopt zit.

Maar misschien is dat het stockholmsyndroom dat spreekt, want toen we omkeken aan het eind was de tent wat leeggestroomd. Vooraan stond een hoopje gebroken en uitgeputte mensen die je kon bijeen vegen met een borsteltje. ‘Seen crazy shit, man, crazy shit’, echooden ze allemaal ‘I’ve seen footage’ - al bij al hun meest toegankelijke song, en die klonk nog altijd alsof de faxmachine op oorlogspad trok. Death Grips tekende voor een show die evenveel energie gaf als hij roofde. En een uitstekende muzikale reminder dat we dringend nog eens een tandartsbezoek moeten boeken.

Gezien op Pukkelpop op 19 augustus 2017