De Ideale Wereld: Crowdsurfen in een doodskist
Foto: Koen Bauters

Er was nét geen polonaise in de Castello bij de tweede jaarlijkse fandag van De Ideale Wereld, die toevallig weer samenviel met Pukkelpop. Gelukkig was er wel chalarmaise.

Saus! Saus! Saus! Saus!’, weerklonk het voor en na de show - het is eens wat anders dan ‘we want more’. Het geeft ook aan hoe populair de chaotische bende van Otto-Jan Ham is op Pukkelpop. In de Petit Bazar, de maffe kermis op de weide, organiseren ze al drie dagen lang Sausfeesten, waar ze hun ‘satirische chalarmaisesaus’ promoten. Als u zich afvraagt waarom: foute vraag.

Net als vorig jaar had DIW een ‘band van B-muzikanten’ meegebracht: Isolde Lasoen, Flip Kowlier, Tim Vanhamel en Tijs Delbeke hadden de tent nochtans gemakkelijk een ganse dag onder hun vijf kunnen verdelen. Zij zorgden voor muzikale intermezzo’s met ‘Voodoo lady’ van Ween (waarvan Ham blijft herhalen dat het de beste band ter wereld is), Kowliers ‘De grootste lul van ‘t stad’ en ‘Heaven’ van Bryan Adams in de versie van Bear’s Den.

Dat laatste werd opgedragen aan hun schielijk overleden eindredacteur Duncan, wiens doodskist crowdsurfte over het ingetogen meezingende publiek. ‘Wedden dat ik de tent kan laten meezingen met dat rotnummer?’, zei Ham tegen Duncan in een filmpje dat nadien afgespeeld werd. Touché, heren. Aan ongein geen gebrek, met ook Jan Jaap van der Wal die een stukje kwam stand-uppen, Sven De Leijer die een comedy karaoke regisseerde, en Luk Haekens die festivalgangers aan het huilen bracht door hun bandje door te knippen.

De Ideale Wereld is al cleverder geweest dan wat ze hier toonden, maar op dag vier van Pukkelpop staan er al wel meer hersens op halfzeven, dus dat werkte wel. Met dank aan de - volgens de blijkbaar goed voorziene Sociaal Incapabele Michiel - ‘losse festivalsfeer’. Op 5 september begint het nieuwe seizoen, vanaf nu met twee afleveringen per week. Vraag ons dan nog eens hoe het met onze ‘persoonlijke happiness-meter’ zit.