Jake Bugg: Recht door zee
Foto: Geert Van de Velde

Hij spreekt! Jake Bugg heeft wel eens een hele set op Pukkelpop gespeeld waarin hij geen tien woorden tot het publiek sprak, maar vandaag was hij bijzonder spraakzaam.

Het goeie is dan weer dan Bugg ook geen volksmenner is: als hij vraagt of je al een leuke zaterdag hebt gehad, klinkt het als een vraag en niet als een bevel. Maar tot uitzinnig ‘yeah!’-geroep leidt dat natuurlijk niet. De ambiance moet komen van de muziek, rock die ergens tussen rockabilly en The Everly Brothers in zit.

De hele band begon eraan achter een fikse zonnebril, en in ‘Two fingers’ en ‘Taste it’ zong Bugg de hoge noten een stuk lager dan zijn band speelde: we vermoeden dat het een zware nacht is geweest. Maar tegen ‘The love we’re hoping for’ was hij bij stem. Het was ook een van de songs waarin hij een versnelling lager schakelde, zijn discrete toetsenist een dromerig riedeltje speelde en Bugg een akoestische gitaar greep.

Er was nog flink wat plaats voor het podium toen hij eraan begon, maar het publiek bleef wel toestromen. Bugg heeft meer hits dan je onthoudt - ‘Taste it’, ‘Seen it all’, ‘Slumville sunrise’ en ‘Lightning bolt’ speelde hij alle vier - en er werd al snel gedanst, solo of met zijn tweeën. Vernieuwend is het niet, al hoorden we de toetsenist interessante echo toevoegen in ‘Gimme the love’. Gewoon ‘no frills no fuss’ rock van een goeie gitarist en zanger: meer moet dat soms niet zijn.

Gezien op Pukkelpop op 19 augustus 2017