‘We moeten allemaal nog een beetje wakker worden’, blikte Ayco Duyster de zo goed als lege Club in bij de afkondiging van Tank and The Bangas.

Tank wie? Wel, ze komen uit New Orleans, dealen in kleurrijke funk en hebben met Tarriona ‘Tank’ Ball een dijk van een frontvrouw in huis. Dat kapsel alleen al, iets tussen een paardenstaart en de beehive van Amy Winehouse. Maar de groep had hier nog nooit gespeeld en moest dus nog veel zieltjes winnen.

Dat deden ze met veel zwier. Ball sjeekte blijmoedig haar booty en trok de, nu ja, hele tent vlotjes mee. ‘Leuk dat jullie meeklappen en -zingen, maar ik wil dat jullie ook meedansen!, daagde ze de bleekscheten in de Club uit. Geen probleem, want de funk stond stijf van de seks. Vette bassen trokken lijnen naar Parliament, de zwiepende synths stuurden het nieuwe ‘Quick’ naar de geile eighties van Prince. Alleen de drummer mocht de karatekid in hemzelf af en toe wat temperen.

Toen de saxofonist zijn dwarsfluit bovenhaalde voor ’Boxes and squares’, kwam de glampop The Van Jets van op de Main Stage iets te heftig binnengewaaid. Maar kijk, Ball showde haar hotste moves, de bassist krulde een funky lick uit zijn instrument en onze lenden waren weer bij de les.

Tank and The Bangas was de tabasco die we nodig hadden, zoals Duyster ons bij het begin had meegegeven. Lekker.

Gezien op Pukkelpop op 19 augustus 2017