Broederliefde: Zumba in de Dance Hall
Foto: Koen Bauters

Broederliefde liet voor hun set een tape hun cv voorlezen. ‘14 weken op nummer 1 in de album top 100. Het meest gestreamde nummer van het jaar. En de MTV-award voor beste band.’ Dan vergaten ze nog hun stadionshow in Rotterdam, als eerste Nederlandse hiphopact ooit. Wie op Pukkelpop de Dance Hall zag uitpuilen dacht: hier moet dat ook lukken.

Het Rotterdamse vijftal is de zesde Nederlandse hiphopact op deze Pukkelpop-editie, en elke keer stond de tent gevuld. En niet zomaar met nieuwsgierigen: hits als ‘Nu sta je hier’, ‘Jungle’ en ‘Mi No Lob’ werden van voor naar achter meegebruld. Al een geluk, want zelf waren Emms, Kerr, Sjaf, Edson en Mella niet te veel van plan.

Zij rapten af en toe een stukje mee met hun tape, lieten het publiek het zware werk zelf opknappen, en beperkten zich verder tot veelvuldig heeeey’en, hooo’en en ‘handjes in de lucht’-en. Niet dat we aan de raps veel misten: vergeleken met Boef zit Broederliefde qua Nederlands op het niveau van het tweede leerjaar. ‘En nu je hier bent/ kan ik je niet laten gaan/ en ik ga het ook echt niet doen/ ik kan je niet laten staan/ ik ga mijn best wel doen’. Zoiets, dus.

Maar eigenlijk was dat bijzaak: de zomerse, Antilliaanse ritmes nodigden vooral uit tot dansen. Al had Broederliefde eerder een fitness-sessie in gedachten: we moesten achtereenvolgens springen, hurken, naar links rennen en naar rechts rennen. Maar iedereen gehoorzaamde, en er ging nogmaals vuurwerk en confetti af. Mogen we nu onze zumba-kaart afstempelen?

Gezien op Pukkelpop op 19 augustus 2017