Is doodrijder Barcelona nog op vrije voeten?
Foto: EPA

De Spaanse politie is nog op zoek naar de vermoedelijke bestuurder van de bestelwagen die donderdag in Barcelona voetgangers op de Ramblas omverreed. Dat melden Spaanse media. Toch zegt de regering dat de terreurcel achter de aanslag opgerold is.

Volgens Spaanse media werd de bestelwagen die 13 mensen doodreed op de Ramblas bestuurd door een 22-jarige man van Marokkaanse afkomst, en niet door de 17-jarige die eerder als bestuurder werd genoemd. De verdachte zou nog op vrije voeten zijn.

Toch zegt de regering dat de terreurcel is ontmanteld. ‘We kunnen zeggen dat de cel van Barcelona volledig opgerold is.’ zegt minister van Binnenlandse Zaken Juan Ignacio Zoido. ‘We gaan daarvan uit omdat bepaalde personen omgekomen zijn of werden opgepakt. Ook zijn verschillende identificaties uitgevoerd.’

De Spaanse regering behoudt het huidige terreurniveau, dat al twee jaar op het op een na hoogste niveau staat. Het zogenoemde niveau vier betekent dat er nog steeds een ‘aanzienlijk risico op een terroristische aanslag’ bestaat. Voorzorgsmaatregelen worden wel verscherpt, maar om veiligheidsredenen wil Zoido daar niet over uitweiden.