Mesaanvaller Finland viseerde vrouwen
Foto: AFP

De hoofdverdachte van een mesaanval vrijdag in de Finse stad Turku is een Marokkaanse asielzoeker van achttien die het gemunt had op vrouwen. Dat zei de politie zaterdag. Bij de aanval vielen twee doden en acht gewonden.

‘We denken dat de aanvaller het specifiek op vrouwen had gemunt, maar er zijn ook mannen gewond geraakt die de vrouwen probeerden te beschermen’, zei commissaris Christa Granroth van het Finse nationaal onderzoeksbureau tijdens een persconferentie.

Bij de aanval, die door de Finse autoriteiten beschouwd wordt als als ‘moord met terroristisch opzet’, kwamen twee vrouwen om het leven. Zes vrouwen en twee mannen raakten gewond. ‘De ene man raakte gewond toen hij probeerde een slachtoffer te helpen, de andere toen hij de dader probeerde tegen te houden’, zei Granroth. Onder de gewonden bevinden zich een Italiaanse, een Britse en een Zweedse burger. Drie gewonden liggen nog op intensieve zorgen.

De politie schoot de dader enkele minuten na de aanslag neer. Hij werd geïdentificeerd als een 18-jarige asielzoeker uit Marokko, die in 2016 in Finland arriveerde. Volgens speurders weigert de man te spreken tijdens zijn verhoor.

In het onderzoek naar de mesaanval in Turku is vrijdagnacht een huis doorzocht. Er werden nog vier andere Marokkanen opgepakt, die ‘een of andere link’ zouden hebben met de dader. Er werd bovendien een internationaal arrestatiebevel uitgevaardigd tegen een vijfde man, die niet in Finland zou zijn.

Mesaanvaller Finland viseerde vrouwen
Foto: REUTERS

In juni hadden de Finse veiligheidsdiensten (Supo) het dreigingsniveau nog naar boven bijgesteld naar niveau twee (op een schaal van vier). Er was activiteit waargenomen van terreurgroep IS waarvan Finland het doelwit zou kunnen worden.