'Bartenders doen meer dan met flessen gooien en wat drankjes door elkaar kappen'

Naushad Rahamat strijdt de komende vier dagen voor één van de belangrijkste titels die een bartender kan behalen: de World Class Bartender of the Year. In Mexico City zal hij de Belgische eer verdedigen tegen de besten in het vak, uit meer dan zestig landen.

De 28-jarige Naushad (Cocktails at Nine, Antwerpen) heeft grote voetstappen te vullen, na Ran Van Ongevalle’s overwinning in de Bacard Legacy Global Finals, en Dries Botty’s zesde plaats (het beste Belgische resultaat ooit) in de vorige wereldfinale van World Class. Het was dus al een boerenjaar voor de Belgische bartenders, maar Naushad toont zich van zijn meest strijdvaardige kant. ‘Ik heb een heel goeie voorbereiding achter de rug’, zegt hij. ‘Ik kan eigenlijk niet wachten om eraan te beginnen.’

Op 30 mei, tijdens de BeLux-finale van World Class, behaalde het barteam van Cocktails at Nine een schitterend resultaat. Na Naushad shakete en stirde Yannick Draeyers (25) zich naar een tweede plaats, en viel Sofian Vlaminck (22) net naast het podium. ‘Ongelofelijk wat die jongens daar hebben gedaan’, geniet Naushad nog na. ‘Yannick staat iets langer dan een jaar achter onze bar, en Sofian nog maar tien maanden. Dat resultaat heeft ons team een enorme boost gegeven. En ik weet niet of hier sprake is van een World Class-effect, maar we zijn bezig aan één van onze beste zomers aller tijden.’

Sinds de World Class-wedstrijd gelanceerd werd, in 2009, groeide het evenement niet alleen uit tot een showcase voor internationale bartenders, maar is het ook één van de belangrijkste platforms geworden om het grote publiek kennis te laten maken met cocktails. Dat merkt ook Naushad. ‘Ik kreeg felicitaties van mensen van wie ik nooit had gedacht dat ze hier mee bezig waren’, zegt hij. ‘Ze zijn erg benieuwd naar hoe het verder zal gaan. En wat je ook ziet, is dat mensen ons vak beter leren kennen. Dat bartenders niet gewoon met flessen gooien en wat drankjes door elkaar kappen, maar dat we echt bezig zijn met smaken, en met ervaringen. De interesse groeit enorm.’

In Mexico City zal Naushad tonen wat hij in zijn mars heeft (in mei bestond zijn winnende Kiss To Nature-drankje uit met witloof-geïnfuseerde tequila, een shrub van selder en ciderazijn, een gereduceerde wijn met salie en citroenverbena, een gomsiroop en een berkensoda), maar voor de gewone stervelingen als u en ik presenteert hij hieronder enkele eenvoudige, op Mexicaanse leest geschoeide recepten. ‘Het zijn drie vrij klassieke cocktails,’ vertelt Naushad, ‘waar je niet meer dan vier handelingen voor nodig hebt. De ingrediënten zijn courant, en kun je in de dichtstbijzijnde supermarkt vinden. Dus ik denk dat het heel toegankelijk is voor iedereen die thuis eens zijn of haar hand aan cocktails wil wagen.’

'Bartenders doen meer dan met flessen gooien en wat drankjes door elkaar kappen'

Michelada

Naushad: ‘Dit is de Mexicaanse versie van de Bloody Mary. Ik gebruik er een lekker Belgisch geuzebier voor, wat deze cocktail heel verfrissend maakt.’

Ingrediënten:

5cl Don Julio Blanco-tequila

10cl tomatensap

2cl limoensap

4cl geuzebier

Werkwijze:

Vul een highballglas (een hoog glas) met ijsblokjes, en voeg de ingrediënten (zonder het bier) eraan toe. Kort omroeren met een barspoon. Aftoppen met het bier, en garneren met een schijfje citroen en wat muntblaadjes.

'Bartenders doen meer dan met flessen gooien en wat drankjes door elkaar kappen'

Margarita

Naushad: ‘De ultieme Mexicaanse klassieker, overheerlijk op een zwoele nazomerdag.’

Ingrediënten:

5cl Don Julio Blanco-tequila

3cl limoensap

2cl Cointreau

Werkwijze:

Voeg de ingrediënten in een shaker met ijsblokjes. Goed shaken, en strainen (uitgieten door een vergiet, wat het ijs tegenhoudt) in een glas (bij voorkeur een cocktailglas). Garneren met een schijfje limoen.

'Bartenders doen meer dan met flessen gooien en wat drankjes door elkaar kappen'

Rosita

Naushad: ‘Dit is een iets sterker aperitiefdrankje, op basis van tequila, witte en rode vermout, en Campari.’

Ingrediënten:

4cl Don Julio Reposado-tequila

1,5cl rode vermout (bijvoorbeeld Cocchi, of Martini Riserva Rubino)

1,5cl witte vermout (bijvoorbeeld Dolin Dry, of Martini Riserva Ambrato)

1,5cl Campari

3 dashes Angosturabitters

Werkwijze:

Alle ingrediënten uitgieten over ijsblokjes in een tumblerglas, en kort omroeren (stirren). Garneren met een zeste van sinaasappel.

Het feit dat de World Class-finale in Mexico plaatsvindt, vormt een extra motivatie voor Naushad. ‘Dat land heeft een ongelofelijke eetcultuur’, zegt hij. ‘Momenteel scheert die wereldwijd heel hoge toppen. Voor bartenders is het dus een heel leuke plek, omdat je weet dat je met zoveel nieuwe smaken in aanraking zult komen.’

Dit wordt waarschijnlijk Naushads laatste wedstrijd. ‘Tenzij het volgend jaar weer begint te kriebelen’, lacht hij. ‘Maar ik heb nog enkele jongens naast me in de bar die er ook voor willen gaan. Ik wil hen vooral ondersteunen, in de hoop dat ze hetzelfde mee kunnen maken als ik.’

U kunt de wedstrijd vanaf vandaag (Mexico City loopt zeven uur achter op de tijd in Brussel) volgen op theworldclassclub.com. De finaleronde vindt plaats op donderdag 24 augustus.