Moussa O., de vermoedelijke chauffeur van het busje, is gedood bij een politieactie in Cambrils. Dat bevestigt de Catalaanse politie.

Na de aanslagen in Catalonië heeft de Spaanse politie drie Marokkaanse en een Spaanse verdachte opgepakt. Naast de vier opgepakte verdachten schoot de politie in de nacht van donderdag op vrijdag nog vijf anderen dood in Cambrils. De Catalaanse politie laat weten dat drie van de vijf jongemannen ondertussen geïdentificeerd zijn. 

Een van hen is Moussa O., de man die vermoedelijk aan het stuur zat van het busje dat donderdagavond over Las Ramblas raasde. De politie benadrukt echter dat de identiteit van de bestuurder van de bestelwagen nog steeds niet officieel bekend is.

De twee andere geïdentificeerde terroristen zijn 18 en 24 jaar oud. Ze woonden net als Moussa O. in het noordelijke Catalaanse stadje Ripoll. 

Opgepakten

Geen van de vier opgepakte verdachten van de terreuraanslagen in Barcelona en Cambrils stond bij de autoriteiten gekend voor banden met terroristische organisaties. Dat heeft de Catalaanse politie verklaard op een persconferentie. Volgens commissaris Josep Lluis Trapero werden de aanslagen van donderdag 'al enige tijd voorbereid vanuit Alcanar' en is er 'een glashelder verband' tussen de aanslagen in Catalonië en de gasexplosie die de dag ervoor een huis verwoestte in Alcanar. 

In dat huis in Alcanar zouden de terroristen van de cel zich hebben voorbereid op aanvallen met gasexplosies. 'De terreurcel plande een zwaardere aanslag dan diegene die ze donderdag hebben uitgevoerd', klinkt het. Het zou gaan om twaalf personen, maar een precies aantal wilde commissaris Trapero nog niet geven. 

Wie werd opgepakt?

Van de opgepakte verdachten is nog weinig bekend. Een van hen, Driss O., de broer van Moussa O.. Zijn identiteitspapieren zijn gevonden in de bestelwagen op Las Ramblas, maar hij verklaarde dat die papieren gestolen waren. Hij werd gearresteerd in het noordelijke Catalaanse stadje Ripoll.

De jongste opgepakte verdachte is 21, de anderen zijn 28, 34 en 27 jaar oud. Drie van hen hebben de Marrokaanse nationaliteit, een van hen de Spaanse. 

Messen en bijlen

De Spaanse politie bevestigde verder dat de terreurverdachten van Cambrils valse bommengordels droegen. Ze zouden ook messen en bijlen bij zich hebben gehad.