iPhone-foto’s overzetten zonder bijkomende software
Foto: rr
Wist je dat je de foto’s op je iPhone zonder tussenkomst van speciale software naar je Windows-pc kan kopiëren? We leggen je even uit hoe het werkt en waar je op moet letten.

Om iPhone-kiekjes over te hevelen naar een Windows-computer adviseert Apple het gebruik van Adobe Photoshop Elements (dat zo’n honderd euro kost) of – veel beperkter maar wel gratis – Windows’ eigen Photos-programma. Maar eigenlijk heb je helemaal geen aparte software nodig om foto’s en video’s te importeren.

Een aangesloten iPhone verschijnt immers ook keurig in Windows Verkenner, onder het onderdeel Deze pc. Wanneer je doorklikt naar Internal Storage (het interne geheugen van de smartphone) is de kans echter groot dat je alleen een lege map te zien krijgt. Dat komt omdat je de iPhone eerst duidelijk moet maken dat je de desbetreffende computer volledig vertrouwt. Ontgrendel dus je (nog steeds aangesloten) iPhone en klik op het volgende scherm op Vertrouw. Op je computer kan je vanaf nu wél doorklikken naar de folder DCIM (Digital Camera Images), met daarin alle opnames die je met je iPhone hebt gemaakt.

In de omgekeerde richting werkt dit trucje overigens niet. Om foto’s van je computer naar je iPhone te kopiëren, zul je dus als vanouds een beroep moeten doen op de synchronisatiefunctie van iTunes.

Wel nog noemenswaardig: de Telefoonassistent van Windows 10. Met dit pc-programma van Microsoft, gratis te downloaden uit de Windows Store, kan je de foto’s van je smartphone (ook Android en Windows Phone) draadloos naar de computer doorseinen. De Telefoonassistent doet dit overigens niet alleen, maar in nauwe samenwerking met Microsoft OneDrive.