Slimme verlichting zet inbrekers op verkeerde been
Foto: rr
De Hue-verlichtingsproducten van Philips zijn na de jongste software-update opnieuw een stukje slimmer geworden. Voortaan kan je de lampen ook gebruiken om dieven op het verkeerde been te zetten, door tijdens je afwezigheid te simuleren dat je gewoon thuis bent.

Als je weet dat je pas laat thuiskomt van een avondje uit, dan laat je in de woning best wat verlichting branden. Inbrekers zullen dan geneigd zijn om hun geluk elders te beproeven. Met een klassieke timer in het stopcontact (of met de timerfunctie van een setje Philips Hue-lampen) is het een koud kunstje om de verlichting op gezette tijden aan en uit te schakelen, wat met name handig is als je meerdere dagen van huis bent. Een nadeel van deze methode is echter dat het schakelprogramma elke dag exact hetzelfde is: een oplettende crimineel heeft zoiets snel in de smiezen. De nieuwste versie van de Hue-app past daar een mouw aan.

Onder Routines vind je voortaan de functie Willekeurige tijden. Geef hier aan hoe laat de verlichting (ongeveer) moet aangaan, hoe lang elke lamp moet branden en rond welk tijdstip de verlichting definitief gedoofd mag worden. Uiteraard bepaal je zelf welke lampen (en dus kamers) je in de routine wil opnemen en ook in welke kleur en met welke helderheid ze moeten branden. Het enige wat we misschien nog missen is een vinkje om een nachtelijk bezoek aan het toilet te simuleren, telkens op een ander willekeurig moment.

Eveneens nieuw in de Hue-app is de mogelijkheid om je lampen als afteltimer in te zetten. Gebruik de verlichting bijvoorbeeld als kookwekker (‘begin te knipperen na tien minuten’) of om je eraan te herinneren dat die belangrijke voetbalwedstrijd zo meteen begint. Het is weer eens wat anders dan een alarmsignaal op je telefoon.

Een starterspakket bestaande uit drie gekleurde Philips Hue-lampen en een zogeheten hub kost € 199,95. De vernieuwde app is gratis beschikbaar voor iOS en Android.