Moon Jae: ‘Er komt nooit opnieuw oorlog op Koreaanse schiereiland’
Zuid-Koreaanse president Moon Jae Foto: AFP
De Zuid-Koreaanse president Moon Jae zei donderdag op een persconferentie dat er geen oorlog meer komt op het schiereiland. Hij bevestigde dat de Verenigde Staten geen militaire actie tegen Noord-Korea zullen ondernemen zonder daar eerst met Zuid-Korea over te overleggen.

Moon sprak de pers toe omdat hij 100 dagen in functie is. ‘Ik kan met vertrouwen zeggen dat er nooit nog een oorlog zal zijn op het Koreaanse schiereiland’, zei Moon. Als Pyongyang zijn provocaties stopt, zal Moon een speciaal gezant naar zijn noorderburen sturen. ‘De inter-Koreaanse dialoog moet heropgestart worden’, zei Moon. ‘Maar we mogen niet ongeduldig zijn. De dialoog is geen doel op zich. Hij moet productief zijn.’

Moon bevestigde dat de Amerikaanse president Donald Trump ermee ingestemd heeft om een eventueel militair initiatief tegen Noord-Korea eerst met Seoel af te toetsen, ‘wat de opties ook mogen zijn’, aldus Moon.

‘Beredeneerde beslissing’

De VS en Noord-Korea waren verwikkeld geraakt in een retorische wapenwedloop rond het kernprogramma van Pyongyang. Het regime van Kim Jong-un had er onder meer mee gedreigd om een kernwapen af te vuren op het Amerikaanse eiland Guam, waarna president Trump beloofde te zullen antwoorden met ‘vuur en furie die de wereld nog nooit eerder heeft mogen aanschouwen’.

Woensdag prees Trump de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un omdat hij zijn beslissing over een mogelijke aanval op Guam voorlopig ‘on hold’ zet.

‘Kim Jong-un van Noord-Korea nam een erg wijze en beredeneerde beslissing. Het alternatief zou catastrofaal en onaanvaardbaar geweest zijn!’, zo schreef de Amerikaanse president op Twitter.

 

 

Intussen plant Japan, precies omwille van de dreiging die uitgaat van de Noord-Koreaanse raketten, om zijn raketschild uit breiden. Minister van Defensie Isunori Onodera is momenteel in Washington en zou het plan met zijn Amerikaanse collega’s bespreken, meldt het persbureau Kyodo.