‘De ideale wereld’ maar twee keer per week
Foto: ©Joost Joossen

Dit najaar ziet het programmaschema van Canvas er enigszins anders uit. Omstreeks 22 uur zal er zoals voorheen elke weekdag ‘live televisie over de actualiteit’ te zien zijn, maar in licht gewijzigde volgorde.

Extra time blijft op maandag, maar Culture club verhuist van de vrijdagavond naar woensdagavond. Die beslissing is ongetwijfeld ingegeven door de tegenvallende kijkcijfers van het cultuurprogramma op de avond waarop een deel van het doelpubliek (en een deel van de potentiële praatgasten) in het theater of in de opera zit. Aan het concept van ­Culture club, dat op 13 september weer begint, zou voorlopig weinig of niets ­veranderen.

Slachtoffer van deze reshuffle is De ideale wereld. Het bejubelde satirische Woestijnvis-programma valt van drie afleveringen per week terug op twee, met name op dinsdag en donderdag. DIW, dat begint op 5 september, zou wel langer ­lopen dan de voorgaande seizoenen het geval was, waardoor het totaal aantal ­afleveringen hetzelfde blijft.

Op Vier zat het satirische programma op een ritme van vier per week. Omdat Vier naar één ­aflevering per week wou gaan, vond De ­Ideale Wereld een nieuwe haven bij Canvas. Daar gaat het nu van drie naar twee, wat één aflevering verwijderd is van het doemscenario bij Vier.

In een persmededeling laat presentator Otto-Jan Ham het niet aan zijn hart komen. Hij zegt vanaf 5 september opnieuw paraat te zijn om het leven van de kijker zin te geven ‘met een armada van andere B-vedetten’.

Over het nieuwe regime van twee uitzendingen zegt hij dit: ‘Eindelijk hebben we ook kunnen afdwingen om niet langer drie keer, maar wel maar liefst twee keer per week te zien te zijn. Hoera! De 16-urenweek is een feit! Keerzijde van de medaille is wel dat De Ideale Wereld nu meer weken te zien zal zijn en we dus langer moeten wachten op de vakantie. Want het totaal aantal afleveringen blijft hetzelfde.’

Welk programma Canvas op vrijdagavond zal uitzenden, in het slot waar ­vorig seizoen Culture club zat, is nog niet bekendgemaakt.