Lachen, u wordt gefilmd
Foto: Koen Bauters
De woensdag van Pukkelpop geldt doorgaans als een opwarming voor de échte headliners, maar Boef maakte er een doorgedreven training van.

We gaan het alvast zeggen in de ijdele hoop nog de eersten te zijn: Boef heeft op Pukkelpop de show gestolen. Velen nog stonden aan te schuiven aan de ingang - de strengere controles zorgen al de hele festivalzomer voor jammerlijk gemiste concerten - maar dat was sowieso vergeefs, want de Dance Hall was allang volgelopen voor de Nederlandse rapper. Om het met zijn eigen, treffende omschrijving te zeggen: Boef heeft honing aan zijn reet, als een bijenkorf.

Hoeveel honing, dat laat zich alleen nog uitdrukken met veel nullen: Boef heeft meer dan 400.000 abonees op YouTube, 700.000 op Instagram, en zag zijn album Slaaptekort 4,2 miljoen keer gestreamd worden in één dag.

Dat gebeurde vermoedelijk door de fans die in de Dance Hall samengetroept waren, want hits als 'Habiba', 'Krantenwijk' en 'Slapend Rijk' werden meegezongen zoals we dat de laatste tijd enkel bij Bazart zagen. Meer zelfs: het hele optreden werd luidkeels meegebruld. Begrijpelijk, want daarmee heeft Boef een aantal loepzuivere oorwurmen in zijn arsenaal. En handig, want Boef liet zelf het zware werk over aan zijn backing tape.

Daardoor kwam de show vaak over als een routineklus, maar om het weer met Boefs eigen woorden te zeggen: 'ik denk niet eens aan liefde, ben gefocust op verdienen.' Dat doet hij vooral op YouTube: vier keer maakte hij een filmpje van het uitzinnige publiek. 'Effe kijken, video starten, verbinding controleren en we zijn live: laat jullie horen voor de vlog!' Meteen ging een rolstoel de lucht in. Als dit het opwarmertje is, wordt het een hete Pukkelpop.