HBO zet volgende aflevering van Game of Thrones per ongeluk online
Foto: HBO

Aflevering 6 van het zevende seizoen van de HBO-hitserie Game of Thrones is gelekt. De aflevering doet de ronde op verschillende torrentsites en Reddit nadat de Spaanse tak van HBO en HBO Nordic de aflevering per ongeluk een uurtje online zetten. De aflevering moest pas komende zondag uitgezonden worden. Twee weken geleden lekte de vierde aflevering ook al voor de uitzending.

Over de semantiek van ‘lekken’ valt te discussiëren: wat buiten kijf staat is dat fans ruim vier dagen voor uitzending - illegaal welteverstaan - naar de zesde aflevering kunnen kijken. Het vroegtijdig lekken van de vierde aflevering, twee weken geleden, lag toen aan een Indische verdeler, maar nu treft de webmaster(s) van HBO Nordic en HBO Spain schuld.

HBO werd in het verleden al meerdere malen geplaagd door lekken. Zo lekten er vier afleveringen van seizoen vijf voor uitzending en recentelijk gingen hackers aan de haal met 1.5 terabyte aan ‘gevoelige data’ van HBO. Toen werd gedreigd om afleveringen te lekken, maar tot heden zitten er meer gaten in de infrastructuur van HBO dan dat er capabele hackers zijn, zo blijkt.

Bekijk hier de teaser van de volgende aflevering: