'Nood aan echt leiderschap, te beginnen met president'
Foto: Photo News
De Britse premier Theresa May heeft, zonder hem bij naam te noemen, hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. Ze sluit zich daardoor aan bij het groeiende aantal mensen dat misnoegd is door 's mans lauwe reactie op de incidenten rond de extreemrechtse betoging in Charlottesville.

Trump verklaarde gisteren dat zowel de neonazi’s als de linkse tegenbetogers schuld hebben aan het geweld in Charlottesville, Virginia afgelopen zaterdag. Tot een expliciete veroordeling van de extreemrechtse betogers kwam het echter niet.

De Britse premier Theresa May zei woensdag op Sky News dat ze geen gelijkenissen ziet tussen fascisten en hun tegenstanders. ‘Ik denk dat het belangrijk is dat iedereen met een machtspositie extreemrechtse standpunten veroordeelt gelijk wanneer ze opduiken.’

Ook Labour-leider Jeremy Corbyn vindt dat elke president blanke nationalisten zou moeten veroordelen. ‘Ik hoop dat president Trump zal erkennen dat hij president is van de Verenigde Staten. En van alle mensen in de Verenigde Staten’, aldus Corbyn.

'Nood aan echt leiderschap'

De kritiek komt evenwel ook uit de VS zelfs, en ook uit Trumps partij. Zo heeft voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zich gedistantieerd van Trump. 'We moeten duidelijk zijn. Blanke suprematie is verwerpelijk. Dit fanatisme gaat in tegen alles waarvoor dit land staat. Er mag geen morele ambiguïteit zijn.' Wat later schreven de twee voormalige presidenten Bush ook een brief die weinig aan de verbeelding overlaat.

Ook Terry McAuliffe, de gouverneur van Virginia (waar Charlottesville ligt, red.), haalde woensdag fors uit naar Trump. 'We hebben nood aan echt leiderschap, te beginnen met de president', klonk het in een persmededeling. De gouverneur zegt dat zijn 'gemeenschap en natie nog bekomen van een van de zwaarste uitbarstingen van haat en geweld die we hebben recent hebben ervaren'. Volgens McAuliffe is tijd dat Trump het voorbeeld van leiders in de rest van het land volgt en 'deze mensen en hun daden zonder twijfel of verpinken' veroordeelt.