Tweet Obama na geweld VS meest gelikete tweet ooit
Archiefbeeld Foto: Pete Souza

Barack Obama’s boodschap van eenheid na het geweld in het Amerikaanse Charlottesville is officieel de meest gelikete tweet ooit.

President Donald Trump heeft de afgelopen dagen bakken kritiek over zich heen gekregen na zijn ‘slappe en laattijdige’ reactie op het geweld in Charlottesville. Aanvankelijk veroordeelde hij de neonazi’s niet uitdrukkelijk, twee dagen later deed hij dat wel. De slappe reactie van Trump zorgde er onder andere voor dat verschillende ceo’s opstapten uit een adviesraad en dat ook binnen de Republikeinen de druk op Trump toeneemt.

Ondertussen heeft zijn voorganger, Barack Obama, minder moeite om de menigte achter zich te scharen. Hij koos na de rellen voor een citaat van Nelson Mandela met een veelzeggende foto. Op de foto staat Obama aan een raampje met kleuters, die genomen werd na de afstudeerceremonie van zijn dochter Sasha.

De quote van Mandela die Obama gebruikte: ‘Niemand wordt geboren met haat voor een andere persoon vanwege huidskleur, achtergrond of geloof. Mensen leren te haten. En als ze kunnen leren om te haten, dan kunnen ze ook leren om lief te hebben. Liefde ligt dichter bij ons hart dan zijn tegenovergestelde.’

Het 'podium'

Met zijn 3 miljoen likes ‘onttroont’ Obama het microblogbericht van popster Ariana Grande van na de aanslag tijdens haar concert in Manchester (2,7 miljoen). Op de derde plaats staat de iconische selfie van Ellen DeGeneres en Bradley Cooper op de Oscars. Het bericht werd ook al 1,2 miljoen keer geretweet, wat Obama een vierde plaats oplevert in de Twitterranking.

Obama is met zijn 93 miljoen volgers een van de populairste Twitter-persoonlijkheden.