Door een technisch defect is maandagochtend een groot containerschip gestrand in de Westerschelde. Vermoedelijk zal men het pas rond 21 uur kunnen losmaken. Tot dan is de grote scheepvaart geblokkeerd. Sinds het middaguur kunnen schepen tot 200 meter wel opnieuw doorvaren.

'De CSCL Jupiter, een 366 meter lang containerschip, is omstreeks 9.50 uur in de Bocht van Bath (zie kaartje onderaan, red.) in Nederland vastgelopen', zei Annik Dirkx, woordvoerder van de Haven van Antwerpen, maandagochtend. Dat is meteen het meest kwetsbare punt van de vaarroute naar Antwerpen. Het schip zou 'uit zijn roer gelopen' zijn. Dat betekent dat net op het ogenblik dat voortdurend moet worden bijgestuurd, het roer van het 6 jaar oude containerschip blokkeerde of niet meer reageerde.

Alle scheepvaartverkeer werd stilgelegd en meteen zetten verschillende sleepboten koers naar het schip. Maar omdat het hoogtij op dat ogenblik al achter de rug was, kregen de sleepboten geen beweging in het schip. Port + en de woordvoerder van Rijkswaterstaat bevestigden dat er pas bij het hoogtij van maandagavond, rond 21 uur, een nieuwe poging zou ondernomen worden. 'Dit is een kleine ramp voor de haven van Antwerpen', klonk het.

Rond de middag werd in overleg met alle nautische echelons beslist om de scheepvaart in de Bocht van Bath opnieuw open te stellen voor zeeschepen tot maximaal 200 meter. Ook het cruiseschip Braemar met 900 passagiers aan boord zou onder die 200-meternorm vallen, waardoor het schip wel Antwerpen mag binnenvaren. Andere, grotere schepen maakten rechtsomkeer of liggen tot nader order geblokkeerd.