De vijf favoriete aandelen van Ignace De Coene
Foto: rr
De voorbije jaren hebben we een stelselmatige neergang gezien van de rendementen: niet alleen de klassieke spaarboekjes maar ook staatsobligaties, bedrijfsobligaties en andere beleggingsproducten zoals levensverzekeringen, zegt Ignace De Coene verantwoordelijk voor de aandelenfondsen bij Richelieu Investment Funds en zelf beheerder van een aantal fondsen in Europese, wereldwijde en Amerikaanse aandelen.

In Europese aandelen vinden we echter nog interessante rendementen terug. Als we kijken naar de brede MSCI Europe index wijzen de analistenschattingen op een verwacht bruto dividendrendement van 3.5 procent voor de komende twaalf maanden, wat hoger ligt dan de meeste alternatieven.

Hoewel aandelen traditioneel als risicovoller beschouwd worden dan obligaties dienen we hier het onderscheid te maken tussen de dividenden (die doorgaans bij de meeste bedrijven stabiel tot zelfs stijgend zijn) en het koersverloop. Temeer dat bij een rentestijging een belegger zal geconfronteerd worden met een koersverlies op zijn obligaties. Bij aandelen verwachten we slechts een beperkte impact van een rentestijging op de koersen doordat een aantal sectoren (zoals de financiële sector)  zal profiteren van een normalisering van de rentevoeten.

Aandelen die een stevig en stabiel dividendrendement vertonen maken dan ook deel uit van ons beleggingsuniversum, waarbinnen een aantal namen opvallen:

1/ Crédit Agricole

De afgelopen jaren heeft Crédit Agricole haar structuur danig op punt gesteld. Waar het vroeger wat oneerbiedig kon worden benoemd als de centrale entiteit van regionale Franse spaarbanken is het nu uitgegroeid tot een duidelijk gestructureerde groep. Alle Franse retailnetwerken (met uitzondering van LCL - het vroegere Crédit Lyonnais) werden ondergebracht bij de regionale kassen. Dit is belangrijk omdat dit een segment is met een lage groei en een hoge kostenstructuur. Crédit Agricole (met de spaarkassen als belangrijkste aandeelhouder) profiteert wel nog van het netwerk voor de verkoop van financiële producten zoals verzekeringen en beleggingsproducten.

Andere activiteiten omhelzen een retailnetwerk in Italië (waar een sanering van de markt bezig is), verzekeringen en consumentenkredieten. Daarnaast heeft de groep echter een sterke positie uitgebouwd in investeringsbankieren en vermogensbeheer (via een meerderheidsbelang in Amundi). Dankzij de sterke kapitaalspositie heeft de groep een uitstekende solvabiliteit en een nog steeds aantrekkelijke waardering (ongeveer 11.5 x de verwachte winst voor 2018).

2/ Marine Harvest

Marine Harvest (Noorwegen) is de grootste producent van gekweekte zalm. Naast Noorwegen is de groep eveneens actief in Chili, Schotland en Canada. Sinds begin dit jaar staan de koersen van de zalmproducenten onder druk omwille van de vrees voor een hogere productie en lagere prijzen. Wij vinden dit grotendeels onterecht. De stijging van het aanbod is vooral gelinkt aan een herstel van de productie in Chili (tweede grootste producent met een marktaandeel van ongeveer 25 procent) na een algenplaag begin 2016. De stijging van de productie in Chile zou hen enkel terugbrengen naar het niveau van 2014-2015. Noorwegen (dat als grootste producent een marktaandeel heeft van ongeveer 52 procent) heeft beperkingen ingevoerd op de groei om biologische problemen te vermijden. Ondertussen groeit de vraag gestaag verder (en dit ondanks het wegvallen van de Russische markt door de sancties) gedreven door onder andere de trend naar gezondere voeding. Ook een heropening van de Chinese markt zou de vraag verder moeten ondersteunen. De waardering is aantrekkelijk met een verwachte K/W van 11x voor 2018.

3/ Orange Belgium

Hoewel de telecomsector het de afgelopen jaren moeilijk had door regulering vanuit Europa zien we daar een kentering in komen. De sector verloor heel wat inkomsten door prijsconcurrentie en meer recent door het grotendeels afschaffen van roaming binnen Europa. Maar de meeste van die negatieve elementen lijken nu achter de rug. Naar de toekomst toe zien we de stijgende consumptie van data als een belangrijke bron van bijkomende omzet. Orange Belgium weet zich zeer goed te handhaven wat betreft marktaandeel in de mobiele markt.

Het andere belangrijke element is de openstelling van de kabel. Orange Belgium kan zo ook pakketten aanbieden van mobiel, internet en tv en zo beter de concurrentie aangaan met Telenet (dat zelf ook een mobiele operator geworden is door de overname van Base) en Proximus. Tot nu toe betaalt Orange Belgium aan Telenet echter een tarief gebaseerd op de consumentenprijs waardoor de winstmarge van Orange Belgium beperkt blijft. Mochten we in de toekomst evolueren naar een groothandelsprijs zou dit een fikse korting betekenen en dus hogere winstmarges voor Orange Belgium. Voor 2018 noteert Orange Belgium aan een verwachte 5.3x EV/EBITDA en een verwacht dividendrendement van 3.3 procent.

4/ Randstad

Randstad is actief in de uitzendsector en zou bijgevolg sterk moeten profiteren van een herstel van de Europese economie. Hoewel Randstad bijna wereldwijd actief is, tekent Europe voor zo’n 2/3 van de omzet met daarin Nederland, Frankrijk, Duitsland, BeLux en Spanje als belangrijkste markten. De koersontwikkeling dit jaar was wat teleurstellend omdat de markt vreest dat de groei zal vertragen. De cijfers over het tweede kwartaal lieten echter een heel ander beeld zien. De groepsomzet steeg organisch met 9 procent met dubbel-cijferige groei in Frankrijk, België, Spanje en Italië. Randstad ziet dezelfde trends in het derde kwartaal. Daar de markt waarin Randstad actief is nog zeer gefragmenteerd is verwachten wij ook in de toekomst verder overnames (na eerdere acquisities van o.a. Monster en Ausy in Frankrijk). Hoewel de integratie van Monster nog tijd en moeite zal kosten, kan het Randstad een voorsprong geven in digitalisatie. Randstad noteert aan een verwachte K/W van ongeveer 11.5x en heeft een verwacht dividendrendement van 4,3 procent voor 2018.

5/ Rio Tinto 

Rio Tinto is één van de toonaangevende mijnbouwbedrijven wereldwijd. Sinds enkele jaren heeft de groep een groot aantal activa verkocht en richt zich nu voornamelijk op de productie van ijzererts, aluminium en koper (en goud). Binnen die grondstoffen streeft de groep naar een zo laag mogelijke kostpositie door te focussen op activa met schaalgrootte. Zo heeft de groep een belangrijke positie in de Pilbara regio in Australië (belangrijkste producent van ijzererts) en heeft de groep belangen in kopermijnen zoals Escondida (Chili), Oyu Tolgoi( Mongolië), Kennecott (VS) en Grasberg (Indonesië). De verkoop van activa heeft de groep toegelaten een bijzonder sterke balans op te bouwen (een netto schuld van minder dan 0.5x de bedrijfskasstroom). Naar de toekomst toe heeft de groep zich geëngageerd om aandeelhouders guller te belonen door de inkoop van eigen aandelen maar eveneens door hogere dividenden. Met een verwachte K/W voor 2018 van 13x en een verwacht dividendrendement boven de 4 procent vinden we Rio Tinto aantrekkelijk. 

Richelieu Investment Funds is de commerciële benaming van de fondsenbeheerder van de groep KBL European Private Bankers waartoe verschillende toonaangevende Europese private banks behoren zoals PuilaetcoDewaay in België.