Burgemeester hoopt op‘gezond verstand’ bij vernietigen Tuymans
Foto: Karel Hemerijckx

De burgemeester van Borgloon is niet van plan om de politie te sturen naar de vernietiging van een schilderij van Luc Tuymans. Het kunstwerk zou maandag verbrand worden, maar dat is verboden omwille van milieuhinder. Er zou een ‘creatieve oplossing’ komen, waarbij het werk wel degelijk vernield wordt.

Het verbod komt er na een klacht inzake milieuhinder. De verbranding zou overlast zou veroorzaken, want een vuurtje stoken is sowieso verboden. Burgemeester Danny Deneuker (SP.A) van Borgloon is alvast niet van plan om de politie er effectief op af te sturen. Kunstenaar Gert Robijns liet al weten op zoek te gaan naar een creatieve oplossing. ‘Ik hoop op een initiatief met gezond verstand’, zei de burgemeester zaterdag.

Luc Tuymans had het vloerschilderij ‘The Swamp’ gemaakt met een verzekeringswaarde van 1 miljoen euro voor een expo van Robijns eerder dit jaar. Robijns wilde het werk komende maandag tijdens het slotevent van zijn kunstproject ‘En Route’ gebruiken als aanmaakhout voor een kampvuur.

‘Signaal is duidelijk’

En Route is een fietstocht van 58 kilometer doorheen Haspengouw, die kunst in verband brengt met landschap en landbouw. ‘Ik wil het slotevent maandagavond niet ontsieren door er politie op af te sturen. Door het opgelegde verbod tot verbranding is kunstenaar Robijns, met wie we een goede ervaring hebben, sowieso al afgestapt van dat idee. Ons signaal is duidelijk’, legt burgemeester Deneuker uit.

Na ongenoegen van de voedselcentrale van de armoedevereniging Sint-Vincentius keerde ook een milieuorganisatie zich tegen het verbranden van het kunstwerk. Het verbranden van behandeld hout in de open natuur is in strijd met de milieuwetgeving. ‘Als er maandagavond toch een of andere klacht komt, dan kunnen we mogelijks optreden. Er moet een politionele vaststelling zijn, waarna de GAS-ambtenaar het dossier kan bekijken’, besluit de burgemeester van Borgloon.

’Niks waard’

Tuymans zelf zegt dit weekend in De Standaard dat hij de hele polemiek ‘belachelijk’ vindt. ‘Dat werk is commercieel gezien niks waard. Ik snap de hele heisa dus neit. Of het nu verbrand, versnipperd of ineengehakt wordt: het gaat kapot’.