Waarom jongens geen meisjes zijn en alleen Trump over een kernoorlog beslist
Kan je jongens heropvoeden tot zorgzaam en emotioneel, zeg maar vrouwelijk gedrag? Of moeten we jongens jongens laten zijn?
Ook journalistiek frustreert dat eierschandaal. Wat blijf je schrijven over een agentschap dat niet communiceert? Wie wel communiceert is Donald Trump. Op de 72ste verjaardag van de bom op Nagasaki dreigde hij met vuur en vernietiging zoals de wereld nog nooit heeft meegemaakt. Deze artikels van de voorbije week mag u niet missen.

1.

Au fond gaan we er nog altijd van uit dat het gestook tussen Noord-Korea en de VS een operetteruzie is. Maar twee nieuwe factoren maken de toestand ernstig. Noord-Korea kan nu wellicht een kernkop op een langeafstandsraket monteren. Trump kan over een kernoorlog helemaal alleen beslissen. Vier minuten na het presidentiële bevel zijn de nucleaire raketten onderweg.

2.

Weinig mensen brachten hun eieren terug, waarom zouden ze ook. Nu het stof gaat liggen over wie wat wanneer controleerde en communiceerde, rijst de cruciale vraag: doet dat Voedselagentschap wat het moet doen, ons eten controleren? Het antwoord leest u hier.

3.

Rome wil de Belgische Broeders van Liefde terug in de pas doen lopen en euthanasie uitsluiten. Hoe ver kan religie ingrijpen in de maatschappij? Door de islam staat dat debat op scherp en worden de traditionele posities over de rol van de kerk minder evident. Ignaas Devisch opent, Herman De Dijn antwoordt.

4.

Ook dat andere hete hangijzer, M/V en gender, speelt op via Google, dat een software ingenieur ontslaat wegens een interne nota over waarin mannen en vrouwen verschillen. Google duldt geen afwijkende mening. Dat verontrust, want dringt het bedrijf ook zijn mening op via zijn zoekresultaten?

5.

Gelukkig leest u ook een krant. ‘Laat jij jouw jongen genoeg jongen zijn’, vroeg een reclamecampagne in Nederland. Jarenlange indoctrinatie in het onderwijs om jongens herop te voeden tot zorgzaam en emotioneel, zeg maar tot meer vrouwelijk gedrag, haalt niets uit, schrijft Angela Crott. Laat de jongensnatuur toch eens vrij. Een heerlijk discussiestuk.

6.

Binnenlandredactrice Eline Bergmans kampeerde in de correctionele rechtbank. Het doorgaans mislukte leven passeert daar, hele drama’s in korte dialogen voor een rechter die een oordeel moet vellen. Het levert een prachtige zomerreeks op.

7.

‘De veiligheid van onze burgers verdringt de vrijheid van meningsuiting in deze tijden van terreur’, zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. ‘Zelfs een democratie heeft haar limieten.’ En dus wil hij de kritische Arabische zender Al Jazeera uit de lucht. Dictaturen in het Midden-Oosten gaan hem op dat pad voor.

8.

Staatssecretaris Zuhal Demir wil haar Turkse nationaliteit opgeven omdat de kloof met haar vaderland te groot geworden is. Dat vaderland is natuurlijk veel meer dan een document. Het is een gevoel. Een oorsprong. Een band. Hem doorknippen gaat met veel emoties gepaard. Expats getuigen.

9.

Graag beveel ik nog een zomerreeks aan. Misschien leest u ze nu niet, maar hou die artikels dan vooral bij. Het zijn tips voor een omweg zodat de reis niet te recht en saai wordt. Geheimtips vaak, voor een bijzondere belevenis.